Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate u kom mestu se koristi više jezika nego bilo gde na svetu?

Dok ste odrastali sigurno ste čuli različite jezike u vašoj okolini. Možda mnogo, možda nekoliko, a možda samo jedan. Ali ako ste nekad bili u svetskoj prestonici jezika, bili ste okruženi stotinama jezika u svakom trenutku - možda ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema organizaciji Alijansa ugroženih jezika (Endangered Language Alliance, ELA), jedna oblast u Sjedinjenim Američkim Državama je dom više jezika nego bilo koje drugo mesto na planeti. U Njujorku se upotrebaljava više od 800 jezika, ali okrug Kvins je šampion na Zemlji: samo na tom području se govori 138 jedinstvenih jezika. Zapravo, veća je verovatnoća čuti te nejasne jezike u Kvinsu, nego u malim, zabačenim mestima odakle su i došli.

Oblast Kvins je veličine 280 kvadratnih kilometara, tako da su mnoge kulture i mnogi jezici upakovani u neposrednoj blizini. Zašto toliko različitih jezika? Za to treba zahvaliti Njujorku jer je bio prva stanica za mnoge došljake koji su potražili svoj novi dom u Americi.

Koje sve jezike možete čuti u Kvinsu? Evo skraćene liste koja vam pruža samo jedan delić: engleski, grčki, filipinski, indonežanski, ruski, japanski, litvanski, srpski, hrvatski, nepalski, kineski, norveški, španski, nemački i mnogi, mnogi drugi.

To ne znači da ljudi hodaju okolo znajući savršeno po pet jezika. Prema podacima iz popisa stanovništva za 2015. godinu, 44 odsto stanovništva starosne dobi pet godina ili starije, u svojim domovima koriste engleski jezik, dok 56 procenata koristi jezik koji nije engleski. Ako želite da poboljšate svoju jezičku biblioteku, istraživanja pokazuju da metoda učenja, poznata kao razmaknuta ponavljanja, može vam pomoći da brže savladate više jezika. Posle nekog vremena, ko zna, možda ćete sebe nazivati poliglotom, ili hiperpoliglotom. Možda vam je potreban jedan pit-stop u Kvinsu kako biste dobili inspiraciju.

Izvor: curiosity.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka