Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljubac nije samo poljubac, a neke kulture ga smatraju "odvratnim"

Strastveni poljubac nije čak ni opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture smatraju da je čak i neizmerno „odvratan”.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Premda su neki gestovi kojima se iskazuje naklonost verovatno prisutni tokom čitave ljudske istorije, poljubac nije među njima. Iskazivanje ljubavi strasnim spajanjem usana prilično je skorašnja novina u evolutivnoj istoriji ljudi, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Instituta Kinsi pri Univerzitetu Indijana zajedno sa kolegama sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Strastveni poljubac nije čak ni opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture smatraju da je čak i neizmerno „odvratan”. Prema ovoj, kako njeni autori tvrde, prvoj velikoj studiji o „romantično-seksualnom” ljubljenju, tek u 46 odsto od 168 ispitanih kultura pojavljuje se strasni poljubac kao deo društvene povesti. Na primer, bliskoistočne i evropske kulture usvojile su ovakav način ljubljenja, dok podsaharski Afrikanci i amazonske zajednice lovaca sakupljača nisu.

Pročitajte i Simbolika poljupca kroz istoriju

ZANIMLJIVOSTI

Nauka koja pročava ljubljenje zove je filematologija, a međunarodni dan ljubljenja je 5. februar.

Vilijem Jankovjak, autor ovog istraživanja, pretpostavlja da je ljubljenje možda „povezano sa povećanjem dokolice” u socijalno raslojenim zajednicama; kada su elite počele da ga primenjuju, mase su počele da ih oponašaju. „Sistem spojenih sudova sveprisutan je u ljudskoj istoriji”, kaže on. „A izgleda da se ljudima stvarno dopalo ljubljenje kada su ga jednom otkrili”.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka