Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija na obodima pustinje Gobi: Kinesko selo čiji stanovnici potiču od – Rimljana

U provinciji Gansu, tri stotine kilometara od najbližeg grada, nalazi se selo Dželajdžaj, čiji se stanovnici po fizičkim karakteristikama značajno razlikuju od svojih sunarodnika.

  Izvor: Foto: Profimedia

U okviru seoceta nalaze se ruševine drevnog utvrđenja, antičkog grada Likvijana (kin. Li-Jien), što nije naročito neobično budući da se duž istorijske Zapadne oblasti neretko može naići na građevine koje datiraju iz perioda od trećeg veka pre Hrista do osmog veka naše ere. Ono što, međutim, u vezi s Likvijanom intrigira stručnjake jeste ime ovog drevnog grada.

Naime, Kinezi su nekada Aleksandriju nazivali upravo Li-Đien, a ovaj naziv je kasnije korišćen da označi Rimsko carstvo. To je podstaklo istraživače da se zapitaju zbog čega je ova mala naseobina nazvana po mestu o kojem su tadašnji stanovnici današnjeg Gansua znali tako malo. Ukoliko to pitanje postavite nekom stanovniku Dželajdžaja, najverovatnije ćete dobiti neočekivan odgovor da sve počinje pričom o njihovim precima – rimskim legionarima, što je tema koja je još intrigantnija.

  Izvor: Profimedia

Iako su Kinezi, stanovnici ovog sela zaista imaju fizičke karakteristike po kojima se razlikuju od svojih sunarodnika. Veliki broj ima plave ili zelene oči, izdužene noseve i veoma svetlu kožu i kosu, što je podstaklo spekulacije da potiču od Evropljana. Prvi koji je hrabro izneo ovu tvrdnju bio je Homer Dabs, profesor kineske istorije na Univerzitetu u Oksfordu.

Možda će vas zanimati i:

Pedesetih godina prošlog veka, on je tvrdio da su nekadašnji stanovnici Likvijana rimski legionari koje je predvodio Marko Licinije Kras i koji su ostali u Aziji nakon što ih je 53. godine pre naše ere vojska Partijskog carstva porazila u bici kod Kare. Hiljade Rimljana su poginule, a stradao je i sam general Kras – najpoznatiji, inače, po tome što je ugušio pobunu robova predvođenih Spartakom.

  Izvor: Profimedia

Međutim, proteklih decenija sve se češće može čuti teorija da je deo legionara preživeo, istupio iz bitke i otišao ka istoku. Ovi rimski vojnici navodno su se kasnije, 36. godine pre nove ere, borili na strani Sjunga, konfederacije nomadskih plemena Centralne Azije, u boju protiv dinastije Han. U kineskim izvorima se, naime, pominje da su za nomade ratovali najamnici "čudnog izgleda" koji su koristili formaciju "riblje krljušti", čiji opis mnoge podseća na čuvenu „kornjaču“, odbrambenu formaciju rimskih legija. Pomenuti pešadinci su zarobljeni, a profesor Dabs je tvrdio da su upravo oni kasnije osnovali Likvijan.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka