Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da je Adolf Hitler bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir?

Iako je sve počelo kao šala i ironija, u istoriji je ostao zapisan jedan nimalo očekivan podatak o nacističkom vođi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Verovali ili ne, Mahatma Gandi i Adolf Hitler zaista imaju nešto zajedničko - obojica su nominovana na Nobelovu nagradu za mir. Štaviše, vođa Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije i nemački kancelar preporučen je Nobelovom komitetu kao idealan za ovo priznanje 1939. godine, svega tri meseca pre nego što je izvršena nemačka invazija za Poljsku. Drugim rečima, Hitler je za osvajanje Nobelove nagrade za mir predložen pred sam početak Drugog svetskog rata.

Nominovao ga je Erik Gotfrid Kristijan Brant, švedski političar i član Parlamenta u periodu od 1938. do 1943. godine. Očekivano, ova nominacija naišla je na neodobravanje evropske javnosti, a Brant je neretko nazivan fašistom i suočio se s otkazivanjem nekolicine svojih predavanja.

Pogledajte i Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

U pismu koje je uputio Nobelovom komitetu, Brant Hitlera naziva firerom, “bogomdanim borcem za mir” i “princem mira na Zemlji”. Majn kampf, zloglasna autobiografija nemačkog diktatora, opisuje se kao “pored Biblije, možda najbolje i najpopularnije književno delo na svetu”, a autor izražava uverenje da će Hitler Evropi, a možda i svetu, doneti mir.

Ukoliko vam sve ovo zvuči kao šala, to je zato što jeste.

Znate li Šta je bilo zajedničko Albertu Ajnštajnu i Adolfu Hitleru?

Brant je bio istaknuti antifašista i svojevremeno je objasnio da je nominovanjem Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu pokušao da se s ironijom osvrne na aktuelne događaje. Njemu je, naime, zasmetalo to što je britanski premijer Nevil Čemberlen nominovan za ovo priznanje, istakao je svojevremeno Brant za švedski list Svenska Morgonposten i dodao da je, uz to, provocirao Hitlera i naciste. Kada je Drugi svetski rat počeo, Brant je napisao da je njegovo sarkastično pismo trebalo da “zakuca Hitlera za zid srama, kao najvećeg neprijatelja mira u svetu”.

Pogledajte i 6 situacija u kojima je Hitler izbegao smrt

Ipak, budući da su narodni poslanici među onima koji mogu da predlože kandidate za osvajanje Nobelove nagrade, u istoriji ostaje zabeleženo da je Adolf Hitler uistinu bio među nominovanima. Zanimljivo, iste godine je norveški političar Ole Kolbjernsen treći put bezuspešno nominovao već pomenutog Mahatmu Gandija.

Upoznajte i Čoveka koji je odbio Nobelovu nagradu za mir

Po svemu sudeći, nema dokaza da je nemački diktator uopšte bio blizu osvajanja Nobelove nagrade. Čak i da je jeste dobio, on bi morao da prekrši sopstveno naređenje kako bi mu bila uručena. Hitler je, naime, besan jer je Nobelov komitet nagradio njegovog kritizera Karla fon Osječkog 1935. godine, zabranio da bilo koji Nemac primi ovo priznanje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka