Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici prave 3D model mozga neandertalca

Rekontrukcija je pokazala da je "homo sapiens imao značajno drugačiju morfologiju mozga, uključujući i veći mali mozak", navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu "Scientific Reports".

  Izvor: Foto: AP/Francois Mori

Naučnici su prvi put pokušali da naprave trodimenzionalni model mozga neandertalca, što je originalan pristup koji bi mogao da pomogne boljem razumevanju tog ljudskog rođaka, iako ne i rešavanju misterije njegovog nestanka.

"Pokušaj da se u 3D rekonstruiše mozak u unutrašnjosti fosilne lobanje je potpuno nova stvar", rekao je Naomiči Ogihara, jedan od autora istraživanja koje spaja "fizičku antropologiju, mehanički inženjering i neuronauku".

Da bi izveli rekonstrukciju, naučnici su na osnovu magnetnih rezonanci gotovo 1.200 ljudi napravili model onoga što nazivaju "prosečnim" mozgom homo sapiensa iz 21. veka.

Saznajte i Kako su neandertalci uticali na zdravlje modernog čoveka?

Zatim su digitalno "deformisali" taj tip mozga da bi odgovarao lobanjama neandertalaca i drevnih homo sapiensa.

"Još uvek smo daleko od dobrog razumevanja mozga praistorijskih ljudi, ali svaki mali korak u tom smeru je koristan", rekao je Antoan Balzo, paleoantropolog iz Muzeja čoveka.

Rekontrukcija je pokazala da je "homo sapiens imao značajno drugačiju morfologiju mozga, uključujući i veći mali mozak", navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports).

Otkrijte i Zašto su nestali neandertalci?

Neandertalci su se pojavili u Evropi, centralnoj Aziji i Bliskom istoku pre oko 200.000 godina. Nestali su pre oko 30.000 godina, ali se ne zna zbog čega.

"Postoje stvarne morfološke razlike između mozgova dve vrste, što može dovesti do razlika u kognitivnim i socijalnim kapacitetima. Te razlike bi mogle biti suptilne, ali i suptilna razlika se može pokazati značajnom kada dođe do prirodne selekcije", ocenio je Naomiči Ogihara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka