Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi 3D odštampani most na svetu uskoro će krasiti Amsterdam (VIDEO)

Izgradnja mostova upravo dobija sasvim novu dimenziju - dizajner Joris Larman i projektantske firme Heijmans i kompanija MX3D udružili su veštine i tehnologiju kako bi napravili prvi čelični pešački most izrađen uz pomoć 3D štampača.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

U holandskoj kompaniji MX3D već godinama rade na razvoju tehnologija za 3D ispis metalnih struktura, a njihovi napori uskoro bi trebalo kulminiraju postavljanjem prvog na svetu pešačkog mosta izrađenog na taj način koji će biti postavljen u Amsterdamu.

Pogledajte i Naučnici napravili napredan 3D štampač koji proizvodi i oblikuje ljudsko tkivo

Kompanija je za izgradnju ovog jedinstvenog mosta koristila svoja četiri MX3D metal robota. Oni se sastoje od robotske ručice za zavarivanje koja radi tako da postavlja “grudicu“ istopljenog metala. Zatim dodaje još jednu „grudicu“ na vrh, nakon čega se to stvrdnjava i nastavlja da radi isti proces sve dok se ne stvori kompletni metalni kostur.

Pogledajte i 8 najlepših mostova na svetu

Kontrolirajući tačku u prostoru gde se obavlja zavarivanje, moguće je i kontrolisati orjentaciju konstrukcije, čak i kada se oni međusobno prepliću.

Most je dug 12,5 m i širok 6,3 m, a za njegovo štampanje je bilo potrebno šest meseci. U njega je ugrađeno ukupno 4.500 kilograma nerđajućeg čelika i 1.100 kilometara žice.

Posetite Kuću izgrađenu pomoću 3D štampača (VIDEO)

Projekat prvog metalnog mosta izrađenog 3D štampom finansira grad Amsterdam, a u njegovoj izradi su osim MX3D-a učestvovali i britanska inženjerska kompanija Arup kao i stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu.

MX3D planira da iskoristi tehnologije i znanje stečeno kroz ovaj projekat za izradu novih mostova, ali i za komercijalizaciju 3D štampe metala u drugim industrijama gde su potrebni jedinstveni metalni delovi zahtevnih oblika i strukture.

Izgradnja mostova upravo dobija sasvim novu dimenziju - dizajner Joris Larman i projektantske firme Heijmans i kompanija MX3D udružili su veštine i tehnologiju kako bi napravili prvi čelični pešački most izrađen uz pomoć 3D štampača.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka