Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Avganistanske virdžine: Život devojčica koje roditelji odgajaju kao dečake (VIDEO)

Autor Staša Miljković

Tradicionalni avganistanski običaj, poznat kao "bača poš", ohrabruje roditelje da svoje ćerke oblače kao sinove, a sve zarad bolje budućnosti. Ipak, to im često samo otežava život...

  Izvor: Foto: EPA/Hedayatullah Amid

Tokom istorije, žene su se često suočavale sa brojnim poteškoćama kako bi dokazale da nisu stvorene da budu samo majke i domaćice, već da poput muškaraca imaju prava na svoj život i karijeru. Mnoge od njih su se na različite načine borile za svoje ciljeve, a jedan od tih načina bilo je i prerurašavanje u muškarce.

Danas, u 21. veku, brojne porodice u Avganistanu svoje ćerke odgajaju kao sinove kako bi im pružili bolji život.

Možda će vas zanimati i:

"Kada je jedan rod toliko važan, a drugi gotovo nepoželjan, uvek će biti onih koji pokušavaju da pređu na drugu stranu", kaže Nadžija Nasim, direktorka organizacije koja se bavi položajem žena u Avganistanu.

U avganistanskom patrijahalnom društvu, ekonomska zavisnost od muškaraca i društvena stigma stavljaju roditelje u nezgodan položaj. Ćerke se često smatraju opterećenjem, budući da će sinovi pre zaraditi novac, kao i da će nastaviti porodično nasleđe i ostati kod kuće da brinu i starim roditeljima. Da bi se suprotsavili tome, neki roditelji odgajaju svoje ćerke kao muškarce. Praksa, poznata kao "bača poš", što u prevodu znači "devojčica obučena kao dečak", najčešće se sreće u porodicama koje nemaju muške potomke, a na majke se, u tom slučaju, gleda sa razočarenjem.

 Afganistanska devojčica na ulaznim vratima svog doma u Kabulu.
Afganistanska devojčica na ulaznim vratima svog doma u Kabulu.
Izvor: AP/Rahmat Gul

"Bača devojčice mogu ići same u kupovinu, ispraćati svoje sestre u školu, zaposliti se, igrati različite sportove i raditi bilo šta što je svojstveno muškarcima", objašnjava Nasim. 

Ova praksa vuče svoje korene iz davnih vremena, još pre nego što je islam preovladao u Avganistanu.

Možda će vas zanimati i:

Ove devojčice moraju da usvoje sve odlike suprotnog pola i prilagode se njegovim obavezama, a avganistanski učitelji kažu da u svakoj školi postoji bar jedan "bača-poš".

Jedna od retkih prednosti ovih devojčica je to što im je obrazovanje dostupno, jer veoma mali broj avganistanskih devojčica pohađa školu.

  Izvor: EPA/ghulamullah Habib

Međutim, ova praksa se toleriše samo do određenih godina. Naime, samo male devojčice mogu da budu "bača-poš", a kada uđu u pubertet ponovo moraju da krenu putem "prave" avganistanske žene. Dužne su da se udaju i da rode decu. Čak postoji i verovanje da će upravo bača-poš devojčice kasnije roditi muško dete. 

Ipak, devojčice koje su ceo život provele kao dečaci, prilikom ponovnog preuzimanja ženske uloge imaju veoma nejasnu sliku o tome šta bi trebalo da rade. Od njih se očekuje da znaju da kuvaju, da vole romantične bolivudske filmove i da budu podređene u odnosu na muškarce.

Zbog toga se mnoge devojčice koje su odrasle kao muškarci protive ponovnom povratku u svoju prvobitnu ulogu.

Tradicionalni avganistanski običaj, poznat kao “bača poš", ohrabruje roditelje da svoje ćerke oblače kao sinove, a sve zarad bolje budućnosti. Ipak, to im često samo otežava život...
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka