Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je uzgoj krompira smanjio broj ratova tokom istorije

Krompir, koji se u Evropi pojavio u 16. veku, može da se gaji na različtim područjima, otporan je na razne vremenske prilike i omiljen u obliku pirea i pomfrita, ali je ublažio i ratne strasti tokom istorije, saopštio je američki ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Biljka koja je došla u Evropu iz Latinske Amerike, a posle u Aziju i Afriku preko evropskih brodova, omogućila je smanjenje cena zemlje i bolje prihode za poljoprivrednike i političke lidere od 15. do 19. veka, navodi se u studiji, i dodaje da je krompir na taj način "smirio potrebu za konfliktima" tokom istorije.

"Uvođenjem krompira, došlo je do smanjenja broja ratova, bilo da su građanski illi međudržavni", naveli su američki stručnjaci, koji su registrovali 2.477 bitaka tokom 899 ratova u poslednjih 500 godina.

Jeste li znali da Krompir može da posluži umesto baterije?

Prema njihovim rečima, jedan od razloga je smanjena vrednost zemlje gde se uzgaja krompir, jer su mnogi ratovi bili pokretani zbog visoke cene zemlje.

"Konflikte pokreće vrednost teritorije", navodi se u studiji i dodaje da je veliku ulogu igrao i bolji prihod poljoprivrednika, čime su se punile i državne kase i na taj način se smanjila potreba za nekim sukobom.

U studiji se ne navode detalji ratova, već je uopštena analiza u kojoj se zaključuje da je razvoj bez rizika od rata bio veoma važan za siromašne zemlje koje su zavisile najpre od poljoprivrede.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka