Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U senci slavnog brata: Da li je Mocartova sestra zapravo bila najveći talenat u porodici?

Baš poput svog pet godina mlađeg brata, Marija Ana Mocart bila je čudo od deteta i široko priznata kao jedan od najboljih pijanista svoje generacije. Međutim, spletom čudnih okolnosti, nikada nije dostigla slavu svog brata.

  Izvor: Foto: Profimedia

“Pišem ti sa erekcijom na glavi i plašim se da ne zapalim kosu”, napisala je Nanerl Mocart svom bratu Volfgangu Amadeusu. Ono što je predstavljalo erekciju, odnosno što je bilo podignuto, bila je velika frizura koju su podigli na njenoj glavi neposredno pre nego što je počela da pozira za porodični portret. 

Upravo na tom portretu, koji se nalazi u Mocarthausu, tj. u Volfgangovom stanu u Beču, nedaleko od ulaznih vrata, brat i sestra sede za klavirom dok isprepletenih ruku oboje sviraju. 

Malo ko zna da je Mocart uopšte imao sestru, a još manje da je ona bila izuzetno talentovana, ako ne i talentovanija od svog slavnog brata.

Marija Ana Mocart, koju su od milošte zvali Nanerl, bila je pet godina starija i jedina sestra Volfganga Amadeusa Mocarta. Rođena je u Salcburgu 30. jula 1751. godine i bila je čudo od deteta, baš kao i njen mlađi brat.

Pogledajte i Jedan dan u životu: Mocart i Flober

Više od tri godine, Marija Ana Mocart je sa bratom gostovala po mnogim evropskim metropolama, od Londona i Pariza, do Minhena i Beča, i bila zapažena kao jedna od najboljih pijanistkinja svoje generacije.

Kada je imala samo sedam godina, njen otac Leopold Mocart, dvorski muzičar, počeo je da je uči da svira čembalo, a ona je baš poput svog brata bila u stanju da izvodi najzahtevnije muzičke komade i da napiše note za gotovo svaku kompoziciju koju bi čula.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Međutim, Marija Ana je sa svojim bratom išla na turneje sve do svoje 18 godine, budući da je u to vreme samo devojčicama bilo dozvoljeno da nastupaju javno, dok je za devojke i žene to već značilo gubitak reputacije.

Poslušajte i Kako zvuči najstarija pesma na svetu (VIDEO)

Iz tog razloga, kada je postala punoletna, Marija Ana je ostala u Salzburgu, dok su Volfgang i Leopold nastavili sa evropskom turnejom. 

Ipak, usprkos svemu tome, ona nije nikad odustala od svojih snova. Pisala je muziku i slala svoje kompozicije ocu i bratu. Volfgang ih je prozvao 'predivnima' i podsticao je da nastavi da piše još više, ali koliko je poznato, otac nije ništa komentarisao.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Za razliku od Volfganga, koji se često oglušavao o očeve želje i zapovesti, Marijana, kako su je još nazivali, je bila potpuno pod očevim uticajem. Iako je bila zaljubljena u Franca d`Ipolda, kapetana i profesora, zbog očevog neslaganja sa njenim izborom, prekinula je sve veze sa Francom. Volfgang je tada pokušao da je ohrabri da se suprotstavi ocu i izbori za sebe, ali nije u tome uspeo. Marijana se udala za bogatog magistra Johana Baptista Franaca fon Betholda, sa kojim je živela u malom austrijskom selu, 25 kilometara od svoje porodične kuće u Salcburgu. Njen muž bio je dvostruki udovac i imao je petoro dece iz prethodnih brakova. Marijana se o njima veoma dobro brinula, a rodila mu je još troje – Leopolda, Žanet i Mariu.

Nije poznato da li je nastavila da se bavi muzikom. Nikada nikome nije pokazivala svoje kompozicije. Možda ih je uništila, a možda ih je i svet pogrešno pripisao njenom bratu.

Pogledajte i Kolika je uloga Mileve Marić Ajnštajn u radu na teoriji relativiteta?

U tadašnje vreme žene se nisu ohrabrivane da komponuju ili izvode muziku, iako je Volfgang pisao da niko nije znao tako dobro da izvodi njegovu muziku kao njegova sestra, a otac ju je opisao kao 'jednu od najveštijih izvođača u Evropi', sa 'savršenim uvidom u harmoniju i modulacije'.

Njen suprug je preminuo 1801. godine, a ona se potom vratila u Salcburg, gde je radila kao profesor muzike. Bila je lošeg zdravlja, zbog čega je oslepela 1825. godine. Četiri godine kasnije 29. oktobra 1829, Marija Ana Mocart umire u svojoj 78. godini. Sahranjena je na groblju Svetog Petra u Salcburgu.

Priča o Mariji Ani je priča o zaboravljenim ženskim kompozitorima 18. veka, čija dela nisu sačuvana ni vredovana. Ostali su samo nagoveštaji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka