Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle više od 70 godina istoričari imaju nove dokaze: Da li je porodica Ane Frank izdata?

Prošlo je više od sedam decenija otkako su Ana Frank i njena porodica uhapšeni u svom skrovištu u Amsterdamu, a mnogi istoričari su dugo verovali da su otkriveni zbog izdaje. Ipak, izgleda da se priča nije baš tako odvijala...

  Izvor: Foto: Profimedia

Dugo se verovalo da je porodica Ane Frank izdata, nakon čega su ih pripadnici Gestapoa iz okupiranog Amsterdama odveli u koncentracioni logor Bergen-Belzen u Nemačkoj. Međutim, novi dokazi ukazuju na to da porodica uopšte nije izdata.

Istoričari još uvek analiziraju događaje od 4. avgusta 1944. godine, kada su Ana i još sedam drugih Jevreja, sa kojima se njena porodica skrivala više od dve godine, uhapšeni i odvedeni u koncentracione logore. Međutim, prethodno previđeni tragovi u Aninom dnevniku pomogli su da se pokrene nova teorija o tome šta se zaista dogodilo tog dana.

Pročitajte i Priča o čoveku koji je dobrovoljno otišao u Aušvic

Racija u ulici Prinsengraht 263, tog kobnog 4. avgusta 1944. godine, završila se slanjem svih osmoro pronađenih Jevreja u koncentracioni logor u tada okupiranoj Poljskoj. Rat je od cele porodice preživio samo Anin otac Oto, dok je ona preminula u logoru Bergen-Belsen 1945. kada je imala samo 15 godina. Nacisti su poraženi samo nekoliko nedelja nakon njene smrti.

U njenom dnevniku spominju se hapšenja dvojice ljudi koji su ilegalno delili kupone za hranu, a čija je firma bila smeštena u istoj zgradi. Ove ilegalne aktivnosti mogući su razlog za sudbonosnu raciju.

Pročitajte i Hrabro srce Irene Sendlerove: Heroina koja je tokom Holokausta spasla 2.500 dece (VIDEO)

Analizom policijskih izveštaja i sudskih dokumenata takođe je otkriveno da policija koja je otkrila Anu i ostale u skrovištu nije bila zaposlena na traženju Jevreja, već su se bavili slučajevima koji su uključivali novac, vrednosne papire i nakit. Osim toga, u objektu su se zadržali više od dva sata, što je mnogo duže nego što bi trebalo za hapšenje skrivenih osoba u aneksu zgrade.

Otkrijte i Kako je izgledao jedan dan u Aušvicu?

Nikada nije stvarno utvrđeno da je neka osoba izdala Annu Frank i njenu porodicu nacistima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka