Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi pokušaj naučnika: Urađena rekonstrukcija lica Marije Magdalene

Na osnovu ostataka drevne lobanje za koju se veruje da je pripadala Mariji Magdaleni, naučnici su uradili rekonstrukciju njenog lica. Pogledajte...

  Izvor: Foto: Printscreen

U srednjovekovnom gradu na jugu Francuske, kripta koja se nalazi ispod bazilike čuva ljudske ostatke, lobanju i kosti za koje se spekuliše da su pripadali Mariji Magdaleni.

Stoga su biološki antropolog Filip Šarlier sa Univerziteta u Versaju i umetnik Filip Froš rešili da iskoriste ostatke kako bi rekonstruisali mogući izgled ove žene.  

Pogledajte: 5 zanimljivih rekonstrukcija lica istorijskih ličnosti

Rekonstrukcija lica je bazirana na kompjuterskom modelu lobanje i predstavlja ženu sa špicastim nosem, izraženim jagodicama i okruglim licem. 

Otkad je lobanja poslednji put proučavana 1974. godine, deo u kojem se nalazila je bio zaključen. Naučnici su ovu poteškoću prevazišli tako što su napravili više od 500 fotografija koje pokazuju različite uglove lobanje.

Saznajte i Napravljen prikaz lica Isusa Hrista drugačiji od svih ranijih

Zahvaljujući tim fotografijama, mogli su da naprave kompjuterski 3D model lica koji detaljno prikazuje karakteristike poput veličine lobanje, jagodica i strukture kostiju. 

Šarlier i Froš su istakli da su rekonstrukcija lica i istraživanje sprovedeni nezavisno od crkve.

Pogledajte video:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka