Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti

Novi pokušaj naučnika: Urađena rekonstrukcija lica Marije Magdalene

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Na osnovu ostataka drevne lobanje za koju se veruje da je pripadala Mariji Magdaleni, naučnici su uradili rekonstrukciju njenog lica. Pogledajte...

 Izvor: Foto: Printscreen

U srednjovekovnom gradu na jugu Francuske, kripta koja se nalazi ispod bazilike čuva ljudske ostatke, lobanju i kosti za koje se spekuliše da su pripadali Mariji Magdaleni.

Stoga su biološki antropolog Filip Šarlier sa Univerziteta u Versaju i umetnik Filip Froš rešili da iskoriste ostatke kako bi rekonstruisali mogući izgled ove žene.  

Pogledajte: 5 zanimljivih rekonstrukcija lica istorijskih ličnosti

Rekonstrukcija lica je bazirana na kompjuterskom modelu lobanje i predstavlja ženu sa špicastim nosem, izraženim jagodicama i okruglim licem. 

Otkad je lobanja poslednji put proučavana 1974. godine, deo u kojem se nalazila je bio zaključen. Naučnici su ovu poteškoću prevazišli tako što su napravili više od 500 fotografija koje pokazuju različite uglove lobanje.

Saznajte i Napravljen prikaz lica Isusa Hrista drugačiji od svih ranijih

Zahvaljujući tim fotografijama, mogli su da naprave kompjuterski 3D model lica koji detaljno prikazuje karakteristike poput veličine lobanje, jagodica i strukture kostiju. 

Šarlier i Froš su istakli da su rekonstrukcija lica i istraživanje sprovedeni nezavisno od crkve.

Pogledajte video:

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka