Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znak za dolar, simbol moći. Ali čije?

Autor IgorR

Znak za današnji američki dolar "$" potiče iz vremena kada dolar nije ni iskovan.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vrlo često skraćenica za novac, popularan simbol u pop-kulturi a ponegde i simbol moći, pohlepe ili bogatstva, znak za današnji američki dolar "$" potiče iz vremena kada dolar nije ni iskovan.

Kada je Ferdinand II Aragonski proterao Mavare iz Španije 1492. godine, poželeo je da svoj trijumf obeleži dodavanjem dve uspravne crte na svoj grb, koje bi predstavljale dva Herkulova stuba. Zauzimajući Iberijsko poluostvo zahtevao je i Gibraltarski prolaz u čijem se regionu, prema dobro poznatom mitu, nalaze i Herkulovi stubovi. Grčki junak je obavljajući svojih dvanaest zadataka, postavio stubove na Gibraltarskoj steni u Evropi i Džebel Musi u Africi. Ferdinandovi heraldički stubovi bili su ukrašeni trakom na kojima je pisalo Plus ultra, jer je iste godine Kolumbo otkrio Novi svet.

Kada su Španci počeli iz tog novog sveta da donose srebro i zlato, novoiskovani novčići bili su obeleženi parom stubova sa trakom označavajući Ferdinandovu vlast. Prvi američki dolari, kovani po uzoru na španske pezose potiču iz 1794. godine. Vremenom dve linije preko slova S su se pretvorile u jednu, iako se i danas ponegde upotrebljava znak sa dve vertikalne crte.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka