Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva rata i hrana u konzervi

Napoleon je shvatio da vojska ne sme da bude gladna. Ali kako to omogućiti?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istoriju konzervirane robe su, izgleda, dosta zadužila dva sukoba. Tokom Napoleonovih ratova (1792-1815), čuveni francuski vojskovođa shvatio je neophodnost nove metode u cilju očuvanja sitosti svojih trupa. Bonaparta je odlučio da nagradi čoveka koji će taj zadatak uspešno rešiti i 1810. godine francuski poslastičar Nikola Aper je došao do rešenja.

Istovremeno, u Engleskoj Piter Durand razvio je svoj način zagrevanja i "zaptivanja" hrane u posudama od kalaja. Tokom mnogo godina, u Evropi i Sjedinjenim Državama metode konzerviranja hrane ostale su iste; nakon pripreme, hrana se zagrevala na nešto više od 120 stepeni Celzijusa i potom se posuda zaptivala. Tako je bilo do eksperimenata Luja Pastera u kasnom XIX veku.

Proces konzerviranja hrane nije doživeo veliki pomak sve od Prvog svetskog rata, kada su potrebe vojske ponovo postale prioritet i kada počinje era konzervirane hrane kakvu znamo i koristimo danas.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka