Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi čovek koji je prepešačio Afriku učinio je to – zbog ljubavi

Da bi osvojio srce Gertrude Vat, Britanac Juart Grogan hodao je od Kejptauna do Kaira.

  Izvor: Foto: Profimedia

Čuli smo za mnogo ljudi koji su učinili nezamislive stvari kako bi osvojili nečije srce, ali je malo onih koji su zbog ljubavi prema ženi bili toliko posvećeni da urade nešto revolucionarno i naizgled suludo poput prelaženja drugog najvećeg kontinenta na svetu peške. Juart Grogan bio je toliko zaljubljen, hrabar i predan da je to učinio. Te davne 1898. godine, ušao u istoriju kao muškarac koji je zbog ljubavi prešao Afriku celom njenom dužinom.

Povezane vesti

Povezane vesti

U svojoj 22. godini Grogan je učestvovao u ratu u Africi. Tada je bio prinuđen da jede lešinare kako bi preživeo. Bilo je trenutaka kada se osećao toliko umorno i bolesno da se pitao da li je bolje da umre ili da ga živog sahrane. Na sreću, preživeo je, ali se, uplašen za svoj život, Grogan iskrao iz grada usred noći i vratio u Englesku.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ewart_Grogan_c1900.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Nadajući se da će mu morski vazduh pomoći da se oporavi, on odlazi na Novi Zeland i tamo upoznaje devojku pod imenom Gertruda, u koju se zaljubljuje. Gertruda mu je uzvratila osećanja, ali njen strogi očuh tu vezu nije odobravao, pa je odbio Grogana kada je zatražio Gertrudinu ruku. Grogan je tada rekao da će hodati "od dna do vrha" Afrike kako bi pokazao svoju ljubav i da će, kada završi svoj put, ponovo zaprositi Getrudu. Pored toga što je na put krenuo kako bio osvojio njeno srce, Grogan je iskoristio ovu priliku da istraži Crni kontinent za britanskog biznismena Sesila Roudsa, koji je želeo da izgradi železnicu i telegrafsku mrežu u Africi.

Povezane vesti

Prolazeći kroz Veliku rasednu dolinu, Grogan i njegovi pratioci hodali su oko ogromnih jezera, blizu vulkana, koristili opasne prečice kroz džunglu... U nekim delovima bili su prinuđeni da koriste kanue ili padobrane, ali uglavnom su pešačili. Usput su se sreli mnoge divlje zveri poput krokodila i lavova i bili prinuđeni da se s njima bore. Takođe, velika prepreka na njihovom putu bile su malarija i dizenterija, a Grogan je jednom imao groznicu s temperaturom od čak 41 stepen.

Embedded Comments: LEAD Technologies Inc. V1.01
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Kada je već priroda bila tako surova, Grogan se pažljivo klonio svakog mogućeg okršaja s ljuidima, pa je odlučio da plati ljude koji bi mu pomogle da se snabde hranom i sl, umesto da od njih krade, što je, nažalost, mnogo drugih istraživača učinilo. Grogan se više puta borio s ljutim ratnicima, a u Kongu je za dlaku izbegao gladne kanibale.

Kada se vratio s puta, Grogan i Gertruda su se venčali, a on je postao veoma slavan. Pisao je knjige o svojim pustolovinama, držao je govore i upoznao uticajne ljude poput kraljice Viktorije, Marka Tvena i Džona Rokfelera.

Nakon što je uzbuđenje splaslo, Groganovi su se preselili u Keniju, gde je Juart postao jako uticajan. Izgradio je luku u Mombasi, hotel u Najrobiju, kao i najbolju dečiju bolnicu. Iako se iz svega ovoga može zaključiti da je Grogan bio romantičan čovek koji bi sve uradio za ljubav, on je imao i svoju mračnu stranu. Osim što je varao svoju ženu, bio je rasista koji je smatrao je da Afrikancima ovaj prelepi kontinent treba oduzeti, a narode Afrike porobiti.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka