Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o natpisu "Budi human kao što je bila humana Srbija"

U pitanju je bio događaj koji predstavlja presedan u istoriji ratovanja, a koji se zbio u Srbiji krajem XIX veka i do današnjih dana se nigde nije ponovio.

  Izvor: Sedište Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi Foto: Profimedia

Ova neobična priča počela je širenjem Bugarske na Balkanu poslednjih decenija pred ulazak u 20. vek. Ovo je bilo direktno kršenje odluka Berlinskog kongresa i za tadašnju kraljevinu Srbiji predstavljalo direktnu opasnost i provokaciju. Posle neuspele diplomatske aktivnosti kralj Milan je Bugarskoj objavio rat.

Možda će vas zanimati i:

Srbija je u to vreme već imala uređene bolnice, a već je osnovan i Crveni krst. Bugarska, s druge strane, nije imala ni vojne sanitete. Zbog ovoga, bugarske ranjenike nije imao ko da odnese sa bojišta ni da im pruži medicinsku negu. Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se dopremi ovoj državi.

Ironično, jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije.

I tada se dogodilo nešto što svet nikada nije video - vojna komanda Srbije prekinula je rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i propustila medicinski transport preko svoje teritorije.

Srbija je učinila i više: transportu međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Sličan događaj ni pre ni posle 1885. godine nigde nije zabeležen - Srbija je pomogla državi sa kojom je u tom trenutku bila u ratu.

U znak sećanja na ovo nesebično delo, Međunarodni Crveni krst je Srbiji dodelio posebno priznanje za humanost. Navodno je ploča sa natpisom "Budi human kao što je bila humana Srbija" stajala je neko vreme u zgradi ove institucije u Ženevi, međutim do danas nije sa sigurnošću potvrđeno ni da je stajala, ali i da nije.

Sa pločom ili bez nje, ništa ne umanjuje veličinu postupka vojne komande Srbije.

Izvor: Dnevno

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka