Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da je u Vatikanu sahranjen slon?

Ispod vatikanskog Belvederea, samo nekoliko desetina centimetara ispod zemlje, nalazi se telo slona, miljenika jednog pape koji je obožavao životinje.

  Izvor: Rafelov prikaz Hana Foto: Wikimedia Commons

Ovaj skelet je otkriven slučajno, tek 1962. godine, kada se u Vatikanu ugrađivao grejni i rashladni sistem, a utvrđeno je da pokopan u 16. veku. 

U to vreme je Đovani di Lorenco de Mediči postao papa Lav X, a hrišćanski vladari sa svih strana su slali poklone Vatikanu i novom papi. 

Kada je izabran papa Lav X, Manuel I, kralj Portugalije, odlučio je da nadmaši ostale vladare i da pošalje nešto nezaboravno. Kako je zabeleženo u istorijskom izvorima, Manuel I je želeo da Portugalijs kontroliše morske puteve do Indije.

Beli dim u Vatikanu: Pozadina dimnih „da“ i „ne“ signala

Nadajući se da će ovim poklonom pridobiti papu Lava X, kralj Manuel mu je poslao karavan prepun zlata, dragulja i dragocenih materijala, kao i slona po imenu Hano. 

Međutim, Hano nije bio jedina životinja koju je kralj Manuel I poslao papi Lavu X. Pored svega ovoga, poklon je obuhvatao i  geparda, leoparda i persijskog konja. Od svih životinja, slon je zavređivao najviše pažnje jer se ova životinja nije videla na prostorima Vatikana još od doba Rimskog carstva. 

Papa Lav X je toliko zavoleo svog novog ljubimca da je kasnije lično napisao pismo kako bi se zahvalio Manuelu I. 

Ipak, slon je umro samo nakon dve godine, zbog čega je papa Lav X bio očajan. Kako bi svom ljubimcu odao poštu, on je napisao dug epitapaf i od umetnika Rafaela naručio crtež koji će ovekovečiti Hanovu lepotu.  

Otkrijte i:Slon koji je osuđen na smrt vešanjem

Katolička crkva je negodovala zbog ovog neobičnog drugarstva i pošte koju je jedan papa odao svom ljubimcu, tako da je to poslužilo kao jedna od brojnih osnova za kritiku u ranim radovima Martina Lutera. 

Uprkos tome, ostaci slona i dalje počivaju na istom mestu, ali mu nedostaju kljove, za koje se još uvek ne zna gde se čuvaju. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka