Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skriveni brojevi i slova u oku Mona Lize

Pre nekoliko godina, otkrivena je još jedna neobična tajna možda i najpoznatije slike u istoriji umetnosti – mikroskopski "kodovi".

  Izvor: Foto: Profimedia

Više od pet stotina godina, ova slika privlači poglede i izaziva divljenje, ali tek su članovi italijanskog Nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe, nakon mnogo uveličavanja otkrili ovu tajnu - samo jednu od mnogih koje je Da Vinči utkao u svoju najpoznatiju sliku.

Saznajte i:Da li je Mona Liza zaista Liza del Đokondo?

Silvano Vinćeti, predsednik komiteta u vreme kada su otkriveni kodovi (2010. godine), istakao je da se ovi simboli ne mogu videti golim okom, ali da su veoma uočljivi pod lupom. 

Iako je teško uočiti svaki simbol zbog starosti slike, u Mona Lizinom levom oku su vidljiva slova i brojevi. Komitet je otkrio da se u desnom oku nalaze slova „L“ i „V“, što može i predstavljati Leonardove inicijale. 

Otkrijte i: U čemu je tajna Mona Lizinog osmeha?

Vinćenti je dodao da most u pozadini otkriva broj 72, mada broj 7 može predstavljati i slovo „L“.

Pošto su simboli lako uočljivi, Vinćenti ističe da je neobično kako ih niko do sada nije otkrio. Prva istraživanja pokazala su da se radi o autentičnim simbolima, koje je u sliku uneo sam umetnik, a ne neki kasniji slikar.

Vinćeti je dodao da je Leonardo posebno naglasio Mona Lizu i da je poznato da je poslednjih godina svog života nosio sa sobom ovu sliku gde god je išao. Takođe, znamo i da je Da Vinči upotrebljavao simbole kako bi preneo poruku.

Pogledajte:5 izuma zbog kojih je Da Vinči bio ispred svog vremena

Inače, Vinćeti je pripadnik grupe koja traži dozvolu za ekshumaciju Da Vinčijevih ostataka kako bi naučnici rekonstruisali umetnikovo lice i otkrili ima li istine u teoriji da je Mona Liza nekakav oblik autoportreta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka