Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Produbljena jedna od najvećih misterija: Glave na Uskršnjim ostrvima imaju tela!

Nekoliko metara ispod površine zemlje, arheolozi su pronašli još jednu tajnu Uskršnjih ostrva...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kamene glave koje se nalaze na Uskršnjim ostrvima spadaju u najintrigantnije misterije na svetu. Međutim, kako stvari stoje ovaj fenomen se produbljuje, odnosno još dublje ukopava u zemlju, jer se ispotavilo da glave imaju i tela.

Uskršnje ostrvo: zagonetka pomeranja statua

Na poznatom ostrvu Rapa Nui arheolozi su otkrili 887 statua poznatih pod  nazivom moai, mada se sumnja da ih postoji oko 1.000, a svaka je teška oko 12 tona. Do sada se verovalo da statue imaju samo glave, ali su arheolozi tokom projekta The Easter Island Statue Project ispod površine zemlje pronašli i tela. Ipak, i dalje se ne zna ko je i zbog čega napravio ove kamene skulpture. Istraživački tim došao je do još nekih zanimljivih otkrića.

Pogledajte i: Tajna Uskršnjeg ostrva

Naime, smatra se da su se statue sa godinama ukopavale u zemlju, kao i da su postavljene na velike kamene ploče. Takođe, na njima postoje rupe za koje se veruje da služe da uz pomoć debla održavaju statue u uspravnom položaju. Na osnovu svih ovih novootkrivenih činjenica možemo da se zapitamo da li je funkcija ovih kamenih statua imala ulogu u nekom određenom obredu ili kultu ceremonijalnog karaktera, kažu stručnjaci.

Saznajte i: U statui Bude krije se mumija!

Tragovi crvenog pigmenta koji su pronađeni na statuama su verovatno ostaci boje kojima su one bile obojene, a na jednom od postolja je pronađen i simbol kanua, zbog čega arheolozi pretpostavljaju da su stari naseljenici ovog ostrva često koristili ove čamce ili da je u pitanju potpis autora.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka