Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fenomen stigmata: Misterija "Hristovih rana"

Kroz istoriju, vernici su više puta tvrdili da su im se iz neobjašnjivih razloga pojavile rane na telu – upravo na onim njegovim delovima na kojim ih je prilikom razapinjanja dobio Isus.

  Izvor: Foto: Profimedia

Prvi slučaj stigmate zabeležen je u septembru 1224. godine kada je Franja Asiški koji je imao viziju serafima sa šest krila koji je prikovan za krst. Pn je potom tvrdio da su mu se nakon ove vizije na telu pojavile rane identične onim koje dobio i Hrist kada su ga razapinjali na krst. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Sama reč "stigmata" je množina grčke reči "stigma", koja je označavala žig kojim su se, još pre hrišćanstva, obeležavali robovi. Stigmate se danas smatraju misterioznim pojavama, jer im ne prethodi nikakva konkretna povreda.

Od prvog opisanog slučaja do danas je zabeleženo još nekoliko stotina ovakvih primera, pa nam ne ostaje ništa drugo nego da se zapitamo: postoji li naučno objašnjenje ovog misterioznog, kontroverznog fenomena?

Dve godine pre vizije Svetog Franje, u Engleskoj, u Oksfordu, mladić je pred arhiepiskopom od Kentberija sam sebe proglasio Božjim sinom, a kako bi svoju tvrdnju potkrepio, pokazao je pet rana na svom telu. Nije bilo dokaza da su rane nastale spontano, pa je zaključeno da je mladić dozvolio da ga razapnu kako bi rane bile što verodostojnije.

Neki od poznatijih stigmatičara jesu švajcarski farmer Johan Jecer, koji je živeo u XVI veku, potom Tereza Njuman kojoj su se svakog petka pojavljivale stigmate - od 1926. godine pa sve do njene smrti 1962. Otac Pio je monah koji je širom sveta poznat upravo zahvaljujući misterioznim stigmatama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka