Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba mašte i (raz)uma: Kako bi naučnik pročitao "Alisu u Zemlji čuda"

Pogledajte neke od najinteresantnijih naučnih interpretacija zanimljivih Kerolovih likova, stanovnika Zemlje čuda.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sve je počelo kada je Luis Kerol 4. jula 1862. godine na čamcu pričao priču maloj Alisi Lidel i njenim sestrama. Kasnije je istu ovu priču zapisao i ilustrovao. Kada je Džon Tenijel pristao da ilustruje drugu verziju priče, Kerol mu je dao fotografiju Meri Bedkok kao inspiraciju za Alisin lik.

Rešenje jednačine: Kako muzičke veštine utiču na matematičke i obrnuto

Nedugo potom, priča o devojčici koja se našla u svetu otkačnih likova i suludih situacija pošla je u pohod na svet.

Zemlja čuda kroz prizmu nauke

Na početku putovanja u Zemlju čuda, Alisa propada kroz zečiju rupu bez dna i dok pada razmišlja da li rupa dopire do centra, odnosno jezgra Zemlje. U stvarnosti, predmet koji pada dobio bi ubrzanje na putu ka Zemljinom jezgru, a kada bi prošao centar, počeo bi da usporava, te bi njegova brzina na drugom kraju rupe bila jednaka nuli. Putovanje kroz Zemlju bi u vakuumu trajalo 38 minuta, dok bi u prostoru ispunjenom vazduhom trajalo dva i po dana.

Saznajte i: Plaču li žene zaista više od muškaraca?

Likovi i situacije u Zemlji čuda su većinom inspirisani kartama. Zaplet je zasnovan na motivu šaha, gde je Alisa oslikana kao beli pešak.

U skladu sa mentalnom igrom - šahom, možemo se pozabaviti mogućim mentalnim poremećajem Alise u Zemlji čuda. Naime, stručnjaci veruju da bi reč mogla biti o perceptivnom neurološkom poremećaju. Oboleli od ovog poremećaja imaju izvrnuto opažanje o svojoj veličini, ali i veličini predmeta koji ih okružuju.

Takođe, Šeširdžija je možda bio otrovan živom, koja se nekada koristila za pravljenje šešira, što bi moglo da objasni njegovo pomalo... hm... neobično ponašanje. To uključuje nagle promene raspoloženja, brze i krupne smene dominantnih emocija, s tim što i, u slučaju da je ovo tačno, ti simptomi bili iskarikirani i prenaglašeni.

Pogledajte i: Kako gledanje simpatičnih snimaka mačića utiče na nas?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka