Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li šta su Kleopatrine igle?

Pariz, London i Njujork, pored toga što imaju bogatu istoriju i predstavljaju najtraženije turističke destinacije sveta, povezuje još nešto.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U pitanju su Kleopatrine igle, što je popularni naziv za tri obeliska iz starog Egipta koji su podignuti u Longonu, Parizu i Njujorku tokom XIX veka.

Pročitajte: 6 činjenica koje (ni)ste znali o Kleopatri

Obelisci u Londonu i Njujorku su zapravo par, dok je onaj u Parizu takođe deo koji potiče iz Luksora, ali s druge lokacije gde je još uvek njegov parnjak.

Pogledajte i: Vladari čija ljubav ubija

Iako su sve tri "igle" pravi egipatski obelisci, one dele nadimak koji je lažan, budući da nijedan nije vezan za kraljicu Kleopatru VII od Egipta i već bili stari više od 1.000 godina u vreme kada je čuvena vladarka živela. Londonska i Njujorška "igla" prvobitno su napravljene tokom vladavine faraona Tutmosa III iz XVIII dinastije. Pariska "igla" datira iz doba Ramzesa II iz XIX dinastije i taj obelisk je prvi pomeren i ponovo podignut obelisk, kao i prvi koji je dobio nadimak L'aiguille de Cléopâtre na francuskom.

Saznajte i: Islamistički propovednik poziva na rušenje egipatske Sfinge i piramida

Londonska igla nalazi se u londonskoj opštini Vestminster, na Viktorijinom nasipu nedaleko od Mostova zlatnog jubileja. Ovaj obelisk poklonio je 1819. godine Ujedinjenom Kraljevstvu kediv Egipta i Sudana Muhamed Ali u znak sećanja na pobede lorda Nelsona u Bici na Nilu i ser Ralfa Aberkrombija u Bici za Aleksandriju 1801. godine. Iako je britanska vlada pozdravila gest, odbila je da finansira troškove transporta obeliska iz Aleksandrije u London.

Otkrijte i: Neobična poplava koja je razorila ulice Londona

Londonska igla konačno je podignuta 12. septembra 1878. godine, a u prednjem delu pijedestala, prilikom podizanja obeliska zapečaćena je vremenska kapsula koja sadrži: 12 fotografija najlepših Engleskinja u to vreme, kutiju šnalica, kutiju cigara, nekoliko lula, tegove za merenje, bocu za bebe, nekoliko dečjih igračaka, kompletan set britanskih kovanica, rupi, portret kraljice Viktorije, pisanu istoriju neobične priče o putovanju spomenika do Londona, kopije Biblije na nekoliko jezika, mapu Londona, kopije 10 dnevnih novina i dr. Tokom Prvog svetskog rata, 1917. godine nemačka bomba pala je nedaleko od obeliska. U znak sećanja na događaj, oštećenje nikada nije popravljeno, već je i danas jasno vidljivo u formi rupa od šrapnela.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka