Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pandemije koje su menjale tok istorije: Članovi britanske kraljevske porodice koji su bolovali od zaraznih bolesti

Vest o tome da je princ od Velsa zaražen novim korona virusom raširila se svetom brzinom svetlosti. Ali on svakako nije prvi član kraljevske porodice koji je oboleo tokom pandemije.

 Kraljica Elizabeta I i kralj Čarls III Izvor: Foto: Profimedia

Naslednik britanskog trona, princ Čarls, pozitivan je na COVID-19. Njegova kancelarija potvrdila je to ove nedelje i u saopštenju dodala sa princ od Velsa ima blaže simptome i da se nalazi u samoizolaciji u kući na kraljevskom imanju Balmoral u Škotskoj. Sa njim je i njegova supruga Kamila, koja nije pozitovna na ovaj virus.

Iako je princ Čarls prvi član britanske kraljevske porodice koji je pozitivan na novi virus korona, on je svakako nije prvi član kraljevske porodice koji je oboleo tokom pandemije. Od crne smrti u 14. veku, do španskog gripa 1920-ih godina, smrtonosne bolesti nisu štedele plemstvo. Neki članovi britanske kraljevske porodice su preživeli pandemije, neki nisu uspeli da se izbore sa zarazom, ponekad čak menjajući tok istorije.

Kuga

Kuga je bakterijska infekcija koja se prenosi sa životnje na čoveka i jedna od najsmrtonosnijih bolesti u istoriji čovečanstva.

Prva pandemija kuge pojavila se oko 542. godine, ali mnogo poznatija je ona koja je započela 1334. godine, takozvana "crna smrt" koja je opustošila Aziju i Evropu, usmrtivši čak 25 miliona ljudi. Niko nije bio pošteđen, pa ni članovi kraljevske porodice.

Edvard III koji je 1327. godine krunisan za kralja Engleske, bio je prvi vladar kog je odnela "crna smrt". Kugu je na kraljevski dvor donela njegova ćerka, Džoun, koja se zarazila tokom putovanja u Španiju, gde je trebalo da se uda za Pedra od Kastilje, čiji će otac takođe umreti od kuge dve godine kasnije. Kralj Alfonsko XI umro je pokušavajući da preuzme Gibraltar od Mavara, i ponovo ga učini španskim.

Bubonska kuga nastavila je da pustoši Britaniju. A skoro pedeset godina kasnije stradao je još jedan član kraljevske porodice, kada je  unuk Edvarda III izgubio svoju suprugu. Kralj Ričard II je 1394. izgubio je suprugu kraljicu Anu od Češke. Pozata po nežnosti i nadimku "Dobra kraljica Ana" bila je toliko voljena od strane svog supruga da je naredio da se palata Sheen, u kojoj je umrla, sruši.

Nedavno otkriveni dokazi govore da je kuga ponovo pogodila dvor sedam godina nakon smrti kraljice Ane. Kraljica Elizabet Vudvil, supruga Edvarda IV od Jorka i baka kralja Henrija VIII, sahranjena je uz, za kraljevsku porodicu, veoma skromnu ceremoniju. Samo petoro ljudi je pratilo njen kovčeg, a sahranjena je bez ikakvih pogrebnih obreda. Pismo staro 500 godina, pronađeno 2019. godine, otkriveno u Engleskom nacionalnom arhivu, ukazuje da je kuga bila uzrok njene smrti, što objašnjava skromnu sahranu - koja je bila odraz straha od te zarazne bolesti.

Povezane vesti

Velike boginje

Možda čak i smrtonosnije od kuge, bile su velike boginje, zarazna bolest uzrokovana virusom variole. Velike boginje vekovima su harale Evropom, a ćerka kralja Alfreda velikog preživela je ovu bolest još 907. godine. 

Epidemija velikih boginja koja se pojavila u 16. veku, potencijalno je promenila tok istorije.

Kralj Edvard VI, 155. godine, imao je samo 14 kada se razboleo od boginja. Iako se od boginja oporavio, one su mu oslabile imunitet i sledeće godine umro je od tuberkuloze. Kako nije bilo preživelih muških naslednika, presto je pripao njegovoj polusestri Mariji, a nakon njene smrti 1558. godine, kraljici Elizabeti I, možda najpoznatijoj žrtvi malih boginja. Ona, naime, nije preminula, ali zbog posledica koje su boginje ostavile, ona je stvorila modu koja je obeležila epohu.

Do 1562. godine, boginje su postale bolest za koju se verovalo da napada uglavnom starije ljude i dame. Ta bolest nije bila samo smrtonosna, bila je teška i za one koji je prežive, jer su neretko ostajali teško onesposobljeni. Kraljica Elizabeta I mala je samo 29 godina kada se zarazila boginjama. Svi su verovali da će umreti, pa i ona sama, što se vidi u njenom pismu parlamentu:"Smrt je posedovala svaki deom mene".

Povezane vesti

Kraljica Elizabeta I je preživela, ali je bolest ostavila ožiljke na njenom licu koje je prekrivala gustom šminkom na bazi olova. Takva vrsta šminke obeležila je zlatni vek Engleske, vek velikog uspona ove države na svim poljima. Vek koji je obeležio i Vilijem Šekspir.

Više od sto godina kasnije, boginje su oduzele život još jednog britanskog monarha. Kraljica Marija II koja je vladala zajedno sa suprugom Vilijamom III, umrla je od velikih boginja 1694. godina kada je imala samo 32. I druge kraljevske porodice pogađale su boginje, od ove bolesti preminuo je 1724. godine kralj Luis I od Španije, ruski car Petar II 1730. godine i francuski kralj Luj XV.

Grip

Iako je uobičajen isto koliko i prehlada, poznato je da je grip izazivao globalne katastrofe. Grip je respiratorna bolest koja se lako širi kašljanjem i kijanjem zaražene osobe, a uzrokuje upalu pluća. Od 18. veka, grip je izazvao desetak pandemija i odneo milione života.

Jedna od epidemija nastala je 1889. godine u Sankt Peterburgu i proširila se Evropom. U istoriji je ostala poznata kao pandemija ruskog gripa. Grip je pogodio London u tri talasa, a svako je bio strašniji od prethodnog. Treći talas gripa 1892. godine, pogodio je i kraljevsku porodicu. Od njega je oboleo unuk kaljice Vuktorije i drugi u redu za presto, Albert Viktor samo dan pre svog 28. rođendana. Umro je u roku od nedelju dana, a presto je reuzeo njegov mlađi brat, Džordž V.

Tri decenije kasnije još jedna pandemija gripa - najopasnija do tada - pogodila je kraljevsku porodicu, baš kao i ceo svet. Čuveni španski grip, koji se javio 1918. godine, zarazio je trećinu svetskog stanovništva i ubio čak 50 miliona ljudi. 

Jedan od najpoznatijih preživelih pacijenata bio je kralj Džordž V.

Pandemije su oblikovale istoriju na mnogonačina, a primer kraljevske porodice možda je "najopipljiviji" na kom možemo to da shvatimo. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka