Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holgar Danski poput našeg Kraljevića Marka

Mnoge legende, poput mitologija, liče jedne na drugu među narodima koji se tiskaju na Starom kontinentu. Međutim, legendarna konačna sudbina četiri epska junaka još uvek pobuđuje radoznalost mnogih.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U danskoj epskoj poeziji postoji junak pod imenom Holgar Danski, čije se ime najranije pominje u starofrancuskom Šanson de žestu - junačkim narodnim pesmama. Holgar je korišćen kao lik koji personifikuje jednu naciju, u ovom slučaju dansku.

Povezane vesti

Prema legendi, bio je sin Gudfreda, kralja Danske i imao je sina kog je ubio sin franačkog cara Karla Velikog, Karlo Mlađi. Holgar se zakleo na osvetu i konačno ubio Karla Mlađeg, a zamalo je uspeo da ubije i samog Karla Velikog. Sedam godina je ratovao protiv Franaka, da bi se na kraju pomirio sa Karlom Velikim i sa njim krenuo u boj protiv Arapa, gde je ubio diva Brehusa.

Istorijska pozadina legende je rat kralja Gudfreda protiv Franačke, čiji je rezultat bilo zaustavljanje franačke ekspanzije na Friziju i Šlezvig, nakon čega je sledilo primirje između oba vladara.

Poput nemačkog Fridriha Barbarose, engleskog kralja Artura i našeg Kraljevića Marka (Prema jednoj od legendi o Markovoj smrti, naš junak nije poginuo, već spava u pećini.), i Holgar Danski u danskoj legendi nije stvarno umro, nego je postao kralj brda, koji spava u dubokom snu negde u dvorcu Kronborgu, do dana kada Dancima zapreti najveća opasnost. Tog dana će ustati iz sna i povesti svoj narod u slobodu.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka