Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven identitet Džeka Trboseka

Potraga za osobom poznatom kao Džek Trbosek je izgleda završena. DNK na šalu pronađenom nedaleko od jedne od žrtava, Ketrin Edouz, navodno se poklapa sa njenom i DNK jednog od glavnih osumnjičenih, Arona Kosminskog.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Poljski frizer, koji se u Englesku doselio sa svojom porodicom 1881. godine, bio je poslat u ustanovu za mentalno obolele na vrhuncu histerije oko Trboseka.

Do otkrića je došlo kada je doktor Jari Luleinen, ekspert za istorijsku DNK, dobio zadatak da prouči šal pronađen sa Edouzovom, pretposlednjom „potvrđenom” žrtvom Trboseka pre 125 godina.

Šal – koji i dalje ima sadrži istorijske mrlje – je kupio na aukciji jedan biznismen 2007. godine.

„Uloženo je mnogo truda i korišćene su najsavremenije naučne tehnike koje nisu bile dostupne pre samo pet godina.”, rekao je doktor Luleinen i dodao: „Jednom kada sam imao profil, mogao sam da ga uporedim sa ženskim potomkom Kosminskijeve sestre, koja nam je dala uzorak DNK uzet iz unutrašnjosti njenih usta.”

„Prvi lanac DNK pokazao je poklapanje od 99,2 odsto, pošto instrument za analizu nije mogao da odredi sekvencu nedostajućih 0,8 odsto dela DNK. Testirajući drugi lanac dobili smo poklapanje od 100 odsto.”

Kosminski je rođen u Poljskoj 1865. godine pre nego što se preselio u Vajtčepel u Engleskoj 1881. godine.

Ubistva pripisana Džeku Trboseku počela su 1888. godine i bilo ih je čak 11 na području Vajtčepela koja su povezana sa ubicom. Frances Koles, za koju se veruje da je poslednja žrtva Trboseka, ubijena je u februaru 1891. godine, iste godine kada je Kosminski na silu poslat u instituciju za mentalno obolele u Kolni Heču.

Ostao je u ovoj ustanovi sve do svoje smrti 1919. godine, kada je imao 53 godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka