Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven jedan od brodova Frenklinove izgubljene ekspedicije (VIDEO)

Kanadski premijer Stiven Harper prošlog utorka je izdao saopštenje kojim je objavljeno otkriće jednog od brodova koji su bili deo nesrećne Frenklinove ekspedicije koja se izgubila 1846. godine.

  Izvor: Foto: National Post

"Sa velikim oduševljenjem objavljujem da je ovogodišnja Viktorija Strejt eskpedicija rešila jednu od najvećih kanadskih misterija, otkrićem jednog od dva broda koja su pripadala Frenklinovoj izgubljenoj ekspediciji iz 1846. godine."

"Iako još uvek neznamo da li je otkriveni brod HMS Erebus ili HMS Teror, imamo dovoljno informacija da možemo da potvrdimo autentičnost. Ovo otkriće potvrđeno je u nedelju, 7. septembra 2014. godine, pomoću podvodnog vozila na daljinsko upravljanje koje su Parkovi Kanade nedavno kupili."

"Ovo je zaisti istorijski trenutak za Kanadu. Frenklinovi brodovi su važan deo kanadske istorije imajući u vidu da je njegova ekspedicija, koja je krenula pre 200 godina, položila temelje za kanadsku suverenost na Arktiku."

"Želeo bih da čestitam i odam počast svim partnerima koji su uključeni u ovogodišnju Viktorija Strejt ekspediciju, uključujući Parkove Kanade, Kraljevsko kanadsko geografsko društvo (RCGS), Fondaciju za istraživanje Arktika (ARF), Kanadsku obalsku stražu (CCG), Kraljevsku kanadsku mornaricu i Vladu Nunavuta. Ovo otkriće ne bi bilo moguće bez neumornih napora tokom proteklih godina, kao ni bez posvećenosti i truda mnogih partnera i istraživača koji su bili uključeni."

"Naša vlada se duboko posvetila pronalaženju HMS Erebusa i HMS Terora, koji predstavljaju jedine neotkrivene kanadske nacionalno-istorijske lokalitete. Od 2008. godine, bilo je šest velikih potraga za brodovima Frenklinove ekspedicije, koje su obuhvatile na hiljade kvadratnih kilometara arktičkog morskog dna. Veoma smo zahvalni što su ostaci broda pronađeni u vreme naše vlade, koja podržava Viktorija Strejt ekspediciju 2014."

"Pronalazak prvog plovila će bez sumnje pružiti podsticaj - ili vetar u jedra - potreban za lociranje bratskog broda i još više informacija o tome šta se dogodilo posadi Franklinove ekspedicije."

National Geographic Srbija je nedavno napisala reportažu o neverovatnoj sudbini ljudskog tela nakon smrti, gde se među najočuvanijim mumijama našlo i telo Džona Toringtona, jednog od članova Franklinove izgubljene ekspedicije.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka