Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskopavanja koja ljuljaju temelje Zoroastrizma

Zoroastrizam ili zaratustrizam je bio državna religija drevnog Persijskog carstva. Veruje se da je njen osnivač, Zaratustra (Zoroaster) bio rođen na prostoru današnjeg severoistočnog Irana ili jugoistočnog Avganistana. Istraživanje ...

 Izvor: Foto: CCTV

Sada, arheolozi na severoistoku kineskog Autonomnog ujgurskog regiona Sinkjang otkrili su glavnu zoroastrijansku grobnicu, koja datira iz perioda pre 2.500 godina. Ovo otkriće pokrenulo je kontroverzne spekulacije o poreklu ove religije.

Na slabo naseljenom kineskom platou planinskog venca Pamir, drevni ljudi su živeli, borili se i stvorili veličanstvenu civilizaciju. Ove masivne grobnice, koje su nedavno ugledale svetlost dana, predstavljaju najstarije tragove religije Zoroastrizma na svetu.

Zoroastrizam je dobio svoj oblik pre nego što se Persijsko carstvo uzdiglo, a koje ga je kasnije usvojilo kao državnu religiju. Sunce i vatra su u centru ove religije, a simboli se mogu naći u velikom broju u grobnicama.

"Ovo je tipičan drveni kazan koji se može naći u grobnicama. Zoroastrijanci bi zakopali zapaljeni kazan sa umrlom osobom kako bi pokazali svoje obožavanje vatre. Takva kultura je jedinstvena za Zoroastrizam."

Danas, većina drevne slave leži u ruševinama. Međutim, iskopavanja pružaju novi pogled na to kako je život izgledao na ovom mestu pre 25 vekova.

"Ovaj polirani kamen pronađen u grobnicama je kreon koji su koristile obične dame. On ne pokazuje samo sofisticiranost izrade pre 2.500 godina, već takođe pokazuje stremljenje predaka za lepotom, kreativnošću i boljim životom, a ne samo za preživljavanjem. To nam pokazuje da je ovo mesto nekada bilo veoma civilizovano."

Ovo je najveće iskopavanje grobnica Zoroastrizma u istoriji Sinkjanga. Neki arheolozi tvrde da će iskopavanja najverovatnije dokazati da religija potiče sa Pamirskog platoa, pod njihovim nogama.

"Svi dokazi vode ka jednom zaključku: Zoroastrizam potiče sa istoka kineskog platoa planinskog venca Pamir. Arheolozi se i dan danas raspravljaju oko porekla religije, ali smo ovde pronašli najranije i najveće zoroastrijanske ruševine, sa svim tipičnim simbolima ove religije. Naravno, postoji mogućnost da postoje neotkrivene ruševine još negde na svetu. Međutim u ovom momentu, logičan zaključak je da odavde potiče ova religija, a ne iz Persije.", rekao je Vu Ćinhua, direktor Arheološkog instituta Kineske akademije nauka.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka