Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajne broda ispod ruševina Svetskog trgovinskog centra

Naučnici su otkrili tajne starog broda otkrivenog 2010. godine ispod ruševina Kula bliznakinja. Ogromno plovilo, zakopano ispod 6,7 metara zemlje i ruševina, sagrađeno je u isto vreme kada je potpisana Deklaracija o nezavisnosti ...

  Izvor: Foto: Lower Manhattan Development Corporation

Upoređivanjem šablona godova na drvetu sa istorijskom dokumentacijom, naučnici iz Laboratorije za godove u Kolumbiji, pod vođstvom doktora Martina Benita otkrili su da je brod sagrađen u brodogradilištu u Filadelfiji oko 1773. godine. Ono što je najvažnije, godovi se poklapaju sa primercima iz Independens hola - zgrade gde su očevi osnivači potpisali Deklaraciju o nezavisnosti i Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

U julu 2010. arheolozi koji su pratili iskopavanja na lokalitetu Svetskog trgovinskog centra u Donjem Menhetnu otkrili su ostatke trupa broda. Budući da su godina izgradnje i poreklo drveta bili nepoznati, uzorci sa različitih delova broda su uzeti i poslati na dendrohronološku analizu. 

Datiranje poslednjeg goda sa sedam najbolje očuvanih primeraka ukazuje da je drveće za izgradnju posečeno 1773. godine ili ubrzo nakon. Analize ukazuju da hrastovina korišćena za izgradnju broda potiče iz regiona Filadelfije, što potvrđuje ranu hipotezu da je brod sagrađen u malom brodogradilištu. Samo je nekoliko brodova iz kasnog XVIII veka pronađeno, tako da ima veoma malo istorijske dokumentacije o tome kako su ova plovila konstruisana. Zato je, potvrda o tome da godina izgradnje broda pada u 1773. veoma važna za potvrdu toga da je trup pronađen ispod Svetskog trgovinskog centra redak i veoma vredan deo američke brodograditeljske istorije.

Ranije analize drveta takođe su otkrile gomilu rupa od crva, za koje naučnici veruju da su nastale kada je brod putovao na Karibe. Doktor Martin Benito veruje da je to bio razlog zbog koga je brod tako rano završio svoju karijeru na obali Menhetna.

Ipak, ostaje jedna misterija. Kako je toliki brod završio baš tamo?

Istoričari nisu još uvek sigurni da li je brod potonuo slučajno ili je namerno potopljen da bi poslužio za ojačavanje obalske linije Donjeg Menhetna. Školjke pronađene zakačene za brodsku palubu ukazuju da je plovilo bilo neko vreme u vodi pre nego što je konačno zakopano slojevima zemlje i đubra.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka