Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beli dim u Vatikanu: Pozadina dimnih „da“ i „ne“ signala

Stručnjak za hemijsku pirotehniku, objašnjava kako kardinali proizvode crni i beli dim prilikom izbora novog pape...

  Izvor: Foto: Profimedia

Beli dim je izašao iz dimnjaka Sikstinske kapele u Vatikanu kao signal da su kardinali izabrali novog papu: sedamdesetšestogodišnjeg Horhea Mario Bergolju iz Buenos Airesa. Bergoljo će se od sada zvati Papa Francis (ili Franjo).

Kris Mocela, stručnjak za hemijsku pirotehniku, objašnjava proces iza nastanka ovog nebeskog znaka.

Šta utiče na boju dima kada nešto gori? Zar nije svaki dim jednostavno siv?

Postoje dva načina za stvaranje dima, objašnjava Mocela: sagorevanje, pri kojem se dim proizvodi kada su materijali delimično spaljeni, i vaporizacija, do koje dolazi kada čvrsta materija zagrevanjem prelazi u tečno a zatim u gasovito stanje. „Dim koji vidite kada zapalite drvo ili slamu u kaminu je rezultat sagorevanja materijala; drvo je bogato ugljenikom i zbog toga sagoreva, ali nikada u potpunosti“, objašnjava Mocela. Ovom prilikom oslobađa se ugljen-dioksid i pepeljaste supstance koje dimu daju sivu ili crnu boju. Prilikom vaporizacije, čvrsta supstanca se brzo topi i isparava pod dejstvom toplote proizvedene pirotehničkom reakcijom ali pri tom ona ne sagoreva već se u vazduhu kondenzuje u formi pare – ono što opažamo kao dim.

Šta bi moglo da se koristi kako bi se proizveo beli dim?

„Postoje određeni produkti sagorevanja koji su po svojoj prirodi ili beli ili svetlo sive boje“ – navodi Mocela. On ističe da određena jedinjenja na bazi cinka i elementarnog fosfora, koja prilikom sagorevanja privlače vlagu kao rezultat proizvode gust beli dim. „Ovo su poprilično jednostavne reakcije za pirotehničkog hemičara“, on dodaje.

Da li imate neku ideju o tome kako Vatikan pravi beli dim?

Vaporizacija je definitivno jedna od opcija, ali njom je teže ovladati, navodi Mocela. On pretpostavlja da kardinali ipak koriste nešto jednostavnije metode, koje se oslanjaju na sagorevanje. Jedan lak način da se dobije beli dim jeste paljenjem „praha metaličnog cinka pomešanog sa elementarnim sumporom, što proizvodi cink sulfid gas vidljiv u formi gustog belog oblaka“.

A kako mislite da prave crni dim?

Najbolji način da dobijete crni dim je delimičnim sagorevanjem organske materije, poput drveta, kaže Mocela. „Kada se ograniči prisustvo kiseonika u brzo sagorevajućoj pirotehničkoj kompoziciji, kao rezultat nastaje dosta nepotpuno sagorelih čestica čađi, odnosno dim!“

Da li mislite da je Vatikan nekada koristio seno za stvaranje crnog dima?

„Ako određena vrsta sena gori u uslovima ograničenog prisustva kiseonika, to može proizvesti crni dim ali moguće je da taj dim ne bi bio željene zapremine i gustine. Da biste dobili zaista crn dim, potrebno je da on bude gust i velike zapremine za šta je potrebno proizvesti veliku količinu za kratko vreme što ipak zahteva upotrebu hemijskog priotehničkog sastava a ne samo spaljivanje sena.“

Koje su druge boje moguće? Da li su kardinali mogli da proizvedu i crvenu boju da su to želeli? Ili možda plavu ili zelenu?

„Da, definitivno je moguće proizvesti dim raznih boja“, kaže Mocela. Određene čvrste boje se mogu brzo istopiti u tečno stanje a zatim pretvoriti u gas, koji se zatim u vidu kapljica kondenzuje u vazduhu i daje izgled obojenog dima. „Ovo zahteva pažljivu pripremu pirotehničkih materijala za isparavanje jer boje su često proizvedene od organskih supstanci koje vrlo lako dobijaju sivo-crnu boju prilikom izlaganja visokim temperaturama“.

Da li dim raznih boja može nastati i prirodnim putem?

„Prirodni dimovi retko nastaju u boji zato što su za to neophodni posebni uslovi i hemijske supstance. Ne mogu da se setim ni jednog prirodno nastalog obojenog dima – barem ne na našoj planeti! – a da nisu na neki način nastali posredstvom ljudske ruke.“

I najzad, pošto ste ekspert za pirotehniku, da li mislite da bi kardinali umesto dima mogli da kroz dimnjak ispale vatromet?

„Da, kardinali bi definitivno mogli da koriste vatromet umesto dima, kada bi dimnjak kroz koji ga šalju bio oblika vertikalne linije na gore, bez ikakvih začepljenja. Obavezno bi trebali i da skinu poklopac sa vrha dimnjaka! U suprotnom bi došlo do situacije u kojoj bi vatromet bio aktiviran unutar Sikstinske kapele, nešto što Mikelanđelo verovatno nije mogao da očekuje.“

Izvor:National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka