Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sumnja se da se u njima nalaze skladišta za grobne priloge faraona - otkrivene urušene prostorije u piramidi kod Gize

Koristeći moderne tehnologije, egiptolozi su razrešili sumnju koja se prvi put rodila još pre 200 godina u piramidi Sahure.

 Piramida Sahure-0051931219.jpg Izvor: Reinhard Dirscherl / Alamy / Alamy / Profimedia

Godine 1836. egiptolog Džon Šej Pering je istraživao piramidu Sahure i primetio zatrpani prolaz. Kao stručnjak za tlocrte piramida, pretpostavio je da se iza tih prolaza nalaze skrivena skladišta. Međutim, bilo je potrebno skoro dva veka da se njegove sumnje potvrde.

Skrivene ostave

Područje je bilo toliko oštećeno da je bilo nemoguće ući, tako da Pering nije mogao da zna da li je u pravu.

Decenijama kasnije, početkom 20. veka, nemački egiptolog Ludvig Borhart je ignorisao Peringove tvrdnje kada je istraživao istu lokaciju. Da je pogledao malo detaljnije, istorija bi možda bila drugačija.

Sada je zajednički egipatsko-nemački tim arheologa koji radi na obnovi piramide dokazao da je Pering bio u pravu.

Koristeći lidar, metodu koja primenjuje laserske impulse koji prodiru kroz prepreke, kao što su krošnje drveća ili zidovi, egiptolozi su uspeli da vide šta se nalazi iza ruševina piramide i mapirali spoljašnje i unutrašnje prolaze i komore.

Tokom vekova, promene temperature, visoka vlažnost i vetar doprineli su urušavanju određenih delova piramide.

Raščišćavanje ruševina i pravljenje tri-de mapa omogućilo je istraživačima da steknu bolji uvid u strukturu drevne građevine, uključujući osam prethodno skrivenih soba u prolazu koji je Pering pronašao.

Novootkrivene odaje su verovatno skladišta, namenjena za držanje pogrebnih predmeta koji pripadaju kraljevskim vladarima, kaže egiptolog Muhamed Ismail Kaled sa Univerziteta Julije Maksimilijan u Vircburgu, koji je rukovodio timom za restauraciju.

Sahureova piramida

Piramida se nalazi u kompleksu piramida Abusir, južno od Gize.

Sahure je bio faraon koji je vladao tokom Pete dinastije, oko 2400. godine pre nove ere. Jedan dokument ukazuje da Sahure nije bio kraljevske loze, već je rečeno da je sin Raa, božanstva Sunca. Kao i kod drugih faraona, njegova piramida je stajala kao spomenik njegovoj vladavini.

Piramida Sahura je više puta istraživana u poslednjih nekoliko vekova.

Borhart je ostavio veliki deo piramide neistražen. Godine 1994. počela su nova iskopavanja koja su otkrila ogromne blokove krečnjaka prekrivene raznobojnim slikama. Jedna prikazuje Sahurea kako plovi na čamcu, sa flotom čamaca iza, sa lukovima ukrašenim glavama lavova ili orlova.

Piramida se raspada

Deo razloga zašto je piramida u tako lošem stanju je izvorna tehnika izgradnje.

Jezgro sadrži komadiće krečnjaka, komade grnčarije, peska i drugog šuta. Iako je smanjila vreme i troškove izgradnje, ova tehnika je verovatno, prema studiji iz 2022. godine, olakšala urušavanje piramide.

Najnoviji projekat konzervacije započeo je 2019. Tim radi na stabilizaciji strukture i trošni nosači se zamenjuju potpornim zidovima.

Očekuje se da će piramida, kad se lokalitet raščisti i komore obezbede, u budućnosti biti otvorena za javnost.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:04
MISTERIJA U SRCU SRBIJE: Meštani tvrde da u selu kod Arilja postoje piramide
Izvor: Rina.rs
Izvor: Rina.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka