Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulaz zapečaćen pločom i na jednom od zidova čuvar podzemnog sveta - za ovu grobnicu arheolozi tvrde da je važno otkriće

Arheolozi su u gradu Đulijano u Kampaniji, došli do otkrića za koje tvrde da je najvažnijih u čitavoj oblasti.

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

Program "Završavanje i adaptacija sistema vodosnabdevanja oblasti Flegreo Domitiana", u italijanskoj opštini Кampanija, rezultirala je neočekivanim arheološkim otkriće. U pitanju je bila netaknuta grobnica, dobre očuvanosti, oko koje su se nalazile brojne druge sahrane - iako ni jedna od njih nije bila ovako spektakularna. 

Grobnica se nalazila na granicama nekropole, u konstrukciji za koju su arheolozi u početku mislili da je gornji deo zida izgrađen opus incertum tehnikom (starorimska građevinska tehnika koja je koristila nepravilno isečene i nasumično postavljeno tesano kamenje). Ali ispostaviće se da je stvarnost bila drugačija: ono što je izgledalo kao zid je zapravo fasada monumentalne grobnice, zapečaćene pločom od tufa.

Silazak u Kerberovu grobnicu

Prvi je u grobnicu ušao direktor Instituta za likovne umetnosti gradskog područja Napulja, Marijano Nuco, koji je izjavio da je "emocija koju je izazvala privilegija ovakvog otkrića neopisiva". Područje Đuljano prema njegovim rečima, konačno iznosi na svetlost dana tragove svoje slavne prošlosti, koji će zajedničkim naporima biti sačuvani i zaštićeni.

U unutrašnjosti su na plafonu i zidovima otkrivene oslikane scene iz mitologije u kojima se pojavljuju ihtiokentaurusi (mitološka bića pola čovek i pola konj, sa ribljim repom) dok drže klipeuse (veliki štit koji su upotrebljavali Grci i Rimljani), dok ih dva kupidona posmatraju. 

Zidovi koji okružuju prostoriju takođe su ukrašeni festonima (ukrasni venac) i figurativnim predstavama koje uključuju zastrašujućeg troglavog psa Kerbera, po kom je građevina i dobila ime: Kerberova grobnica.

On je bio sin Ehidne i Tifona, troglavi pas sa zmijom na repu čija uloga je prema starogrčkoj mitologiji bila da čuva ulaz u podzemni svet. Duše preminulih bez problema je puštao da uđe, dok napolje nikome nije dozvoljavao da se provuče. Ipak, pojedinima je uz lukavstvo i to pošlo za rukom: Heraklu, Orfeju, Hermesu, Psihi i Sibili.

Pored navedenih scena, na podovima grobnice, arheolozi su pronašli tri oslikana pogrebna klinai-a (vrsta divana koje su koristili Etrurci i Rimljani tokom banketa), oltar u kome se nalaze vaze za jelo i tela pokojnika na krevetima okružena brojnim artefaktima.

Stručnjaci ovo otkriće smatraju jednim od najvažnijih arheoloških u čitavoj oblasti, a možda i šire. Nalazi su pažljivo dokumentovani, i sada se nalaze u laboratorijama radi dalje analize. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:38
DUŠKOVO IMANJE JE PRAVA ARHEOLOŠKA RIZNICA! Na ovom mestu je pronašo čak dva artefakta OGROMNE ISTORIJSKE VREDNOSTI
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Обзор

Приметћујем да на ихтиокентауримс репови висше ликче на репове змајева него рибље,мзаправо најтачније нешто измедђу.

Najnovije

Priroda

Nauka