Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iznad antičkog pozorišta stajala je ona: Deo statue najverovatnije predstavlja realan prikaz Aleksandra Velikog?

Veruje se da glava od mermera iskopana u Turskoj predstavlja realan prikaz jednog od najvećih vojskovođa antičkog sveta.

 Glava Aleksandra Velikog_2347756643.jpg Izvor: Shutterstock

Redak i jedinstven predmet pronađen je na vrhu pozorišta iz rimskog doba, koji se nalazi u Konuralpu, severno od Duzcea i blizu severozapadne obale Turske. Veruje se da potiče iz 2. veka i da se sada nalazi u muzeju Konuralp.

Većina antičkog pozorišta otkrivena je tokom iskopavanja u poslednjih 12 meseci u opštini Dužće, međutim, nedavno je pronađena glava bivšeg vođe Aleksandra Velikog, kao i grčki bog Apolon i mitsko čudovište Meduza.

Sve statue su proučavali stručnjaci za istoriju, kao i tursko Ministarstvo za iskopavanja i istraživanja. Stručnjaci su utvrdili da je glava portreta tačan prikaz Aleksandra Velikog iako je izvajana verovatno 400 godina nakon njegove smrti.

"Otkrivena je glava Aleksandra Velikog, veličine 23 centimetra. Ona ima vešto isklesane oči, a uočeni su i tragova bušenja na zenicama. Usta su blago otvorena i ne otkrivaju mnogo zuba. Duga kovrdžava kosa mu seže do vrata, dok na licu ima dva pramena. Ovakva kosa je specifična za Aleksandra Velikog", rekli su stručnjaci iz muzeja.

Čuveni starogrčki vojskovođa i vladar Aleksandar Veliki, poznat i kao Aleksandar III Makedonski, vladao je od 356. do 323. godine pre nove ere. Smatra se jednim od najvećih vojskovođa u istoriji zbog svojih izuzetnih osvajanja i uticaja na antički svet.

Aleksandar je rođen u Peli, glavnom gradu Kraljevine Makedonije, a roditelji su mu bili makedonski kralj Filip II i kraljica Olimpija. Posle očevog ubistva 336. pre Hrista, Aleksandar je krunisan za kralja Makedonije.

Započeo je niz vojnih operacija, od kojih je prva bila invazija na Persiju 334. pre Hrista. Izgradio je ogromno carstvo koje je obuhvatalo Grčku, Egipat, Persiju i indijski potkontinent. Većina tada poznate planete bila je uključena u njegova osvajanja.

Aleksandar Veliki je umro u 32. godini 323. pre Hrista, a tačan uzrok smrti još uvek nije poznat. Spekuliše se o prirodnoj smrti, bolesti i trovanju, prenosi Klix.ba.

Izvor: N1

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

10:04
LETOVANJE U SRBIJI: Banje, rezervati prirode, šumadijski turistički biseri...
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka