Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkupljen pečat velikog župana Stefana Nemanje za Istorijski muzej Srbije

Za Istorijski muzej Srbije otkupljen je olovni pečat iz druge polovine XII veka.

 Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje avers Izvor: Istorijski muzej Srbije, aukcijska kuća Artemide aste

Za Istorijski muzej Srbije otkupljen je pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić.

Olovni pečat iz druge polovine XII veka je otkupljen od aukcijske kuće "Artemide aste" iz San Marina.

Istorijski muzej Srbije će u narednom periodu, nakon što pečat bude donet u Srbiju, održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa.

Veliki župan Stefan Nemanja se smatra jednim od najznačajnijih srpskih vladara i, zajedno sa sinom Savom, jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koja ga slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.

Doba vladavine Stefana Nemanje predstavlja prelomni period u istoriji i kulturi Srba.

 Istorijski muzej Srbije
Istorijski muzej Srbije
Izvor: Istorijski muzej Srbije

Najmlađi sin vlastelina Zavide je između 1166. i 1168. godine zbacio sa vlasti svog najstarijeg brata Tihomira i vrhovnu vlast Vizantije. Pored brata Tihomira, imao je još dvojicu braće - Miroslava i Stracimira. Nakon propasti antivizantijske koalicije, u kojoj je učestvovao, 1172. godine, Nemanja se predao vizantijskom caru Manojlu Komninu i priznao ga za svog suverena.

Napade na teritorije Istočnog rimskog carstva ponovo je započeo 1180. godine i završio širenje svoje vlasti na sve okolne srpske oblasti (Kosovo i Metohija, Zeta, Travunija, Zahumlje i Neretvljanska oblast), osim Bosne. Njegovo širenje države je okončano porazom na Moravi 1190, nakon čega je Raška ponovo postala vizantijski vazal, ali je Nemanji priznat veći deo dotadašnjih osvajanja.

Fotografije pečata pogledajte u galeriji:

Na unutrašnjem planu, okrenuo se učvršćivanju vlasti u zemlji. Sazvao je sabor protiv bogumila u Raškoj, nakon čega se, uz pomoć vojske, surovo obračunao sa sledbenicima ovog učenja, koje je smatrano jeretičkim. Na međunarodnom planu je ulazio u velike saveze protiv Vizantije, šaljući svoje poslanike čak u Nirnberg na pregovore sa svetim rimskim carem Fridrihom Barbarosom, ali je bio i odan vazal Manojlu Komninu, šaljući mu pomoćne vojne odrede koji su učestvovali i u bici kod Miriokefalona.

Njegovu vladavinu karakteriše početak podizanja monumentalnih vladarskih zadužbina, kao i pojava autentičnog srpskog stila u sakralnoj arhitekturi, poznatog kao raški stil, za čiji početak se uzima njegovo podizanje manastira Đurđevi Stupovi. Pored njega, Nemanja je podigao i obnovio čitav niz crkava i manastira, među kojima treba istaći manastire: Studenicu (koju je podigao sebi kao mauzolej) i Hilandar, koji je obnovio iz temelja sa sinom Savom 1198. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka