Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku - srušeno drevno utvrđenje Gaziantep: Vide se samo delovi bedema

Iznad grada Gaziantepa, vekovima je stajalo utvrđenje, toliko drevno da su ga prvi put obnovili Vizantijci u 6. veku. Od jutros, zajedno sa brojnim drugim građevinama u ovom mestu, njega više nema.

 Zamak Gazijantep-0754362735.jpg Izvor: Profimedia

U zemljotresu koji je 6. februara, rano ujutru pogodio teritoriju u blizini tursko-sirijske granice, uništeno je 10 gradova. Među njima najgore su prošli Gaziantep i Iskenderum. Pored toga što je ova prirodna katastrofa prema tvrdnjama očevidaca oštetila većinu modernih zgrada u Gaziantepu, štetu je pretrpeo i zamak koji se više od milenijuma i po nalazio na obližnjem brdu. 

Stari grad Gaziantep, nalazi se na gornjim padinama brda Nizip. Iako nije poznato ko je bio originalni graditelj najranijeg utvrđenja, arheološkim iskopavanjima je utvrđeno da je područje bilo naseljeno još od paleolita, preko rimskog, vizantijskog i perioda Turaka Sledžuka i Osmanlija.

Njega su po prvi put obnovili Vizantinci u VI veku, zatim je ponovo rekonstruisana 1481. godine za vreme vladavine egipatskog sultana Kajitbaja i 1557. godine za vreme osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog. Vremenom je dopunjen brojnim karaulama, džamijom i malom palatom, dok je ispod tvrđave izgrađeno mnoštvo galerija i staza koje vode do obližnje reke. 

Zbog svoje idealne pozicije koja se nalazi između istoka i zapada ili drugačije rečeno između istočnog Mediterana i ravnica Mesopotamije, vekovima je bio predmet žudnje mnogih osvajača. Čitav region je bio poznat po proizvodnji predmeta od bakra, sedefa, tradicionalne izrade cipela, platna, kao i starinskog oružja i nakit od srebra i zlata. Takođe, Gaziantep je dom najpoznatijoj turskoj baklavu sa pistaćima, a zbog raznovrsne gastronomske ponude Gaziantep se našao na Uneskovoj listi kreativnih gradova sveta kada je reč o kulinarstvu. Sve navedeno mu je omogućilo da postane popularna turistička atrakcija, koja je nekoliko puta korišćena i za snimanje filmova i serija. 

Podsećamo da je serija podrhtavanja tla zabeležena 6. februara u Turskoj, od kojih je najjači zemljotres bio onaj od 7,8 Rihtra. On je izazvao velika razaranja i u susednoj Siriji gde je najviše stradao grad Al Bab, dok se podrhtavanje osetilo i u drugim delovima Turske, Gruziji, Jermeniji, Kipru, a prema nekim izvorim podrhtavenje se osetilo sve do Kaira

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka