Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni grad Petra pod vodom: Jake bujice 'zapljuskuju' vrata hrama - naređena evakuacija 1.700 turista

Zbog obilnih padavina koje su pogodile region u kom se nalazi Petra, lokalne vlasti su bile primorane na evakuaciju turista.

 Petra_167961272.jpg Izvor: Shutterstock

DREVNI GRAD PETRA U JORDANU, predstavlja jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu. Na spisku svetske baštine Uneska se nalazi od 1985. godine i tada je opisan kao "dragocen". Međutim, ono što mnogi ljudi ne znaju jeste da je nju tokom vekova pogodilo nekoliko velikih poplava - koje nisu samo oblikovale istoriju, već su ostavile i svoj neizbrisiv trag na okolnom pejzažu.

Nakon njenog otkrića zapadnom svetu iz 1812. godine, zabeleženo je nekoliko razornih poplava od kojih je najpoznatija ona iz 1963. godine. Naime, ovom prilikom je došlo do smrti dvadeset dvoje turista iz Francuske i jednog lokalnog turističkog vodiča. Ubrzo potom su preduzete sve mere predostrožnosti kako bi se predupredili slični događaji, 2014. godine ovde je postavljen i alarmni sistem za uzbunu. 

Ipak, poplave na istoj lokaciji 2018. godine su ponovo dovele do smrti trinaest ljudi. Zato ne čudi da se nakon velikih padavina mere predostrožnosti protiv polava ovde podižu na viši nivo, kao što je bio slučaj prethodnih dana. Ono što je prouzrokovalo najviše problema jeste činjenica da su se ogromne količine vode slivale sa okolnih planina i tako stvarale bujice koje su nosile sve pred sobom.

Na internetu su se pojavili i snimci vode koji zapljuskuju ulaz u Petrin hram, kao i autobusa sa turistima koji se prevrnuo usled bujice. Pomenuti autobus je bio na putu ka Univerzitetu Al-Husein Bin Talal, a prema tvrdnjama centra za hitne operacije 3 osobe su povređene u nesreći. Ubrzo su preduzete sve mere da bi se predupredili scenariji zabeleženi prethodnih godina i naređena je evakuacija 1.700 turista koji su se nalazili u blizini. 

Crvena lepotica bogate istorije

Petra u prevodu sa starogrčkog znači "stena", i pri prvom pogledu na ovo čudo arhitekture jasno je zašto je dobila ovo ime. Isklesana među planinama južnog Jordana ona danas predstavlja jednu od najdragocenijih relikvija prošlosti, a nekada je bila dom Nabatejaca - karavanskih trgovaca o kojima se danas malo zna. Ipak, jasno je da su bili vešti graditelji i da su imali oko za lepo jer je Petra danas dostojni konkurent spomenicima stare Grčke i Rima

Smešten u pustinjskom okruženju, grad se oslanjao na vešte inženjere koji su sekli i gradili kilometarske kanale, terase i složene stepenice unutar planina, između ostalog preusmeravajući izvore i padavine u njihove rezervoare. Na ovaj način je redizajnirana priroda i stvoren kosmopolitski grad-vrt usred pustinje. 

Međutim, iako su se Nabatejci opirali vojnim osvajanjima, susedna helenistička kultura je u velikoj meri uticala na njih. Ovo je najuočljivije upravo u umetnosti i arhitekturi, posebno u vremenu kada se ovaj drevni narod širio na sever u Siriju oko 150. godine p.n.e..

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka