Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheološko nalazište Medijana i rezidencijalni kompleks cara Konstantina - nakon 10 godina dostupan javnosti

Antički kompleks Medijana u Nišu je nakon deset godina ponovo otvoren za posetioce.

 Konstantin Veliki-0561734353.jpg Izvor: Profimedia

REZIDENCIJALNI kompleks cara Konstantina je otvorila za posetioce potpresednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski  i direktorkom Narodnog muzeja u Nišu Vesnom Crnoglavac. Kao jedan od glavnih razloga zbog kojih je lokalitet bio nedostupan široj javnosti su navedeni problemi koji su pratili radove, za koje je izdvojeno ukupno 185 miliona dinara. 

"Posetioci će moći da vide kompletnu vilu sa peristilom, mozaike i objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, a to je nekih 4,5 hektara. Tu su ostaci dve crkve, termi i drugih objekata", izjavila je Crnoglavac, kako prenose agencije. 

Pored toga ona je izjavila da ćeMedijana biti dostupna tokom cele godine turistima, ali i kao ambijentalna celina za kulturne događaje. Dok će se radovi i izgradnja Arheološkog centra - koji se smatra prioritetom, odvijati paraleno. 

"Pravi način da obeležimo kraj godine je da otvorimo zajedno ovo veliko arheološko nalazište i da skinemo simbolično taj mrak koji je postojao deset godina i što se tiče kulture i istorije i arheologije nad ovim predivnim i zaista značajnim arheološkim nalazištem", izjavila je Gojković.

S druge strane, gradonačelnica Dragana Sotirvski najavljuje da i pored toga što je Medijana danas otvorena, grad planira da upriliči veliku proslavu ovim povodom na proleće. Ali i da je grad Niš na korak bliže od dobijanja Arheološkog centra i zgrade Narodnog muzeja, za koju je već donesena odluka da se kupi parcela u centru grada. 

"Posebno smo ponosni na sve ovo što Medijana nudi i što posle deset godina možemo da predstavimo ne samo Nišlijama, već i turistima koji dolaze u naš grad. Možda tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenja u gradu Nišu", izjavila je Sotirovski.

Arheološko nalazište Medijana biće otvoreno za posetioce od 28. do 30. decembra u vremenskom intervalu od 10 do 15 časova, a ulaznice se neće naplaćivati.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boza

Sto bi Hrvati rekli: stari srpski vladar.

Najnovije

Priroda

Nauka