Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požar na Uskršnjim ostrvima: Šteta nastala na misterioznim skulpturama - nepopravljiva

Autor Aleksandra Cvetić

Misteriozne kamene sklupture moai već decenijama privlače pažnju naučnika ali i turista, međutim u požaru koji je izbio u ponedeljak neke od njih su uništene.

 Moai skulpture_715927981.jpg Izvor: Shutterstock

ŠUMSKI POŽAR koji je zahvatio deo Uskršnjeg ostrva je kako navode lokalni mediji uništio deo monumentalnih kamenih figura, poznatih i pod imenom moai u nacionalnom parku Rapa Nui u Čileu. Podsekretar za kulturnu baštinu Karolina Perez je dodala kako je najteže pogođen deo oko vulkana Rano Ravaku, koji se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine.

Poslednjih decenija ovo ostrvo je zbog kamenih figura iz 13. veka i prirodnih bogatstava, predstavljalo fokus brojih studija i timova istraživača. A sada samo nekoliko meseci nakon što se Uskršnje ostrvo otvorilo za turizam nakon dve godine, izbio je požar koji je zahvatio 100 hektara površine i naneo "nepopravljivu" štetuna statuama.

Gradonačelnik Uskršnjeg ostrva Pedro Edmunds Paoa rekao je da veruje kako požar ne predstavlja nesrećan slučaj jer ih na Rapa Nuiju uglavnom izazivaju ljudi i dodao da ukupna šteta tek treba da se proceni ali da nikakve pare uložene u restauraciju neće moći da poprave ugljenisane kamene skulpture.

Moai predstavljaju velike ljudske figure isklesane u kamenu, sa izduženim licima i dugim pljosnatim nosevima i ušima, a do danas nije u potpunosti rasvetljeno kakva je bila njihova uloga u zajednici polinezijaca koji su ovde živeli sve do kasnog 19. veka. Njihova visina može da varira od 5 do 20 metara. A pitanje koje izaziva najviše raprave među naučnicima kada su ove i po 100 tona teške figure u pitanju je - kako su ih bez mehanizacije njihovi tvorci "odvlačili" na udaljena mesta? Iako na većinu pitanja naučnici ni danas nemaju odgovore, teorije o njihovom poreklu ne prestaju da intrigiraju širu javnost.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka