Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je u Pompeji živeo "običan" narod? Znamo kako su im izgledale vile i freske, a kakav je bio život srednje klase

Vile iz Pompeje i njihove impresivne freske često su u fokusu javnosti, a nova istraživanja sada otkrivaju kako je izgledao život "običnog" stanovništva.

 stanovnici Pompeje zatrpani lavom Izvor: Shutterstock

BILO JE OKO PODNE 24. avgusta 79. godine kada je Sunce nestalo sa neba. Stanovnici Pompeje su verovali da je Vezuv ugašen. Nedeljama su ignorisali signale koje ima je vulkan slao. Na sitne potrese su bili naviknuti od ranije, a na erupciju nisu posumnjali ni kada su im u julu presahli svi bunari.

U podne tog 24. avgusta 79. godine ostali su zatečeni. Ogroman oblak pepela i gasova koje je Vezuv ispustio za kratko vreme je usmrtio veliki broj stanovnika. A onda je stigla i lava koja ih je okovala u vremenu.

Možda će vas zanimati i:

Prva iskopavanja Pompeje započeta su sredinom XVIII veka i od tada interesovanje za ovaj i susedne gradove koje je zatrpala lava, ne prestaje.

Međutim, vekovima smo slušali o vilama bogataša i impresivnim freskama, a sada - kako istraživanja napreduju, počinjemo da slušamo i o životu robova u Pompeji, a sada zahvaljujući najnovijim otkrićima, saznajemo i o životu srednje klase ovog drevnog rimskog grada.

Arheološki park Pompeja, jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije, objavio je nedavna otkrića, prenose Agencije.

Kovčeg sa otvorenim poklopcem, drveni ormar sa posuđem, udubljene police i tronožni stolovi na kojima se nalaze ukrasne činije su među najnovijim nalazima.

Direktor Gabriel Zuhtrigel rekao je da je istraživanje prostorija u "domusu", ili kući, prvi put otkopanoj 2018. godine, otkrilo dragocene detalje o životu "običnih" žitelja grada, koji je uništen 79. godine nakon erupcije Vezuva.

Poslednjih decenija, iskopavanja su se uglavnom koncentrisala na raskošne, freskama freskama vile stanovnika više klase Pompeja. Ali arheološke aktivnosti na prostranom lokalitetu, u blizini današnjeg Napulja, sve više se fokusiraju na živote srednje klase, kao i slugu i robova.

"U Rimskom carstvu je postojao veliki deo stanovništva koji se borio da preživi", rekao je Zuhtrigel. Bila je to "ranjiva klasa tokom političkih kriza i nestašice hrane, ali i ambiciozna u pogledu penjanja na društvenoj lestvici".

Nalazi predstavljeni u subotu uključuju nameštaj i predmete za domaćinstvo Kuće Larario, nazvane po delu zgrade gde se proizvodilo piće lares. Kuća otkopana 2018. ima jedan takav deo u dvorištu.

Zuhtrigel je primetio da iako je dvorište takođe imalo izuzetno lepo ukrašenu cisternu, "očigledno, (finansijska) sredstva nisu bila dovoljna za ukrašavanje pet soba u domu".

Jedna prostorija je imala gole zidove i zemljani pod koji se očigledno koristio za skladištenje.

U spavaćoj sobi, arheolozi su pronašli ostatke okvira kreveta sa tragom tkanine sa jastuka.

Vrsta kreveta je identična krevetima koji su pronađeni prošle godine u maloj prostoriji u drugoj rezidenciji za koju arheolozi veruju da je služila kao ostava i prostor za spavanje za porodicu porobljenih stanovnika Pompeje.

Iako je težina greda i plafonskih ploča koje su se srušile nakon vulkanske eksplozije teško oštetila pronađeno deblo, među predmetima unutra je bila uljanica koja prikazuje starogrčko božanstvo Zevsa koji se pretvara u orla. Pored je bio mali sto sa tri noge, sličan danas popularnim stolovima.

Arheolozi smatraju da je ormar koji su pronašli imao najmanje četvoro vrata sa panelima i u njemu se držalo posuđe i lonci za obližnju kuhinju.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka