Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na tavanu lekara pronađena egipatska mumija: Naučnici istražuju ko je ona i da li je korišćena na "žurkama odmotavanja"

Autor Aleksandra Cvetić

Nekoliko decenija je glava egipatske mumije skupljala prašinu na tavanu lekara u Velikoj Britaniji. Međutim, ona je nakon njegove smrti prilikom čišćenja kuće otkrivena i potom predata naučnicima na ispitivanje.

 Glava mumije pod skenerom Izvor: Youtube printscreen

Naučnici su sada rešili da je izlože zracima CT skenera kako bi saznali što više detalja o tome ko je nekada bila osoba zamotana u zavoje i kako je izgledao njen život.

Možda će vas interesovati i:

Poreklo mumije za sada ostaje misterija, jer ne postoje zvanični podaci o tome kako je stigla u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ipak, popularna teorija je da je ona iz Egipta u 19. veku stigla i da je potom postala deo nasleđa koje se prenosilo sa kolena na koleno.

Razlog za ovu hipotezu je taj što su tokom viktorijanske ere mumije bile veoma popularne, a ljudi su u tom periodu često priređivali "žurke odmotavanja" na kojima su jeli i pili dok su skidali zavoje sa mumificiranih tela pokojnika.

Glava je donirana istraživačima u novembru 2020. godine, a prvo CT skeniranje obavljeno je godinu dana kasnije. Naučnici sa Univerzitet Kenterburi sada su objavili preliminarne podatke koji sugerišu da je u pitanju bila ženska individua koja je živela pre 2.000 godina, stoga se nisu začudili kada su otkrili da je imala veoma istrošene zube.

Oštećeni zubi ukazuju da se žena hranila žitaricama, koje su bile osnovni deo ishrane kod drevnih Egipćana. Skener je takođe utvrdio da je njen mozak uklonjen, dok je jezik i dalje izuzetno očuvan.

Najveće iznenađenje među naučnicima je izazvalo otkriće cevi unutar kičmenog kanala i leve nozdrve. Međutim, nije poznato da li je ona "ugrađena" u periodu iz viktorijanske ere ili egipatske.

 Radiolog Džejms Eliot sa Univerziteta u Kenterburiju ističe kako je sledeći zadatak detaljnija analiza snimaka, u nadi da će otkriti više o njenom životu na osnovu zuba.

Planirane su i druge analize, kao što su ispitivanje drevne DNK mumije i datovanje pomoću ugljenika kako bi se kompletirala saznanja o misterioznoj mumiji. Nakon čega će rezultati biti objavljeni u naučnom časopisu, a široj javnosti će biti prikazana i rekonstrukcija lica.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka