Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde je sahranjen čuveni vikinški kralj? Naučnike je dugo mučilo ovo pitanje, a sada kažu da konačno imaju odgovor

Godinama je arheologe mučila lokacija grobnice legendarnog kralja Plavozubog, čije ime je poslužilo kao inspiracija za "blutut" (Bluetooth) tehnologiju, sve dok se pre par godina nije pojavio vredan trag.

 Vikinški kralj Izvor: Shutterstock

Za grobnicom vikinškog kralja tamno plavog zuba dugo se tragalo. Herald Plavozubi Gormson vladao je Norveškom od oko 970. do oko 975. godine i Danskom od oko 958. do oko 986. godine, sve dok nije poginuo tokom pobune koju je organizovao njegov sin Sven, kako bi ga zbacio sa vlasti.

Mesto na kom je sahranjen vremenom je padalo u zaborav i postalo misterija. Naučnici su godinama pokušavali da rekonstruišu događaje i dođu do odgovora, a sada tvrde da je konačno pronađena. Grobnica kralja otkrivena je pomoću moderne tehnologije.

Možda će vas interesovati i:

Istraživači navode da je u potrazi korišćena LiDAR tehnologija sa satelita, koja meri udaljenost nekog objekta tako što iz vazduha gađa laserskim zracima određene mete na Zemlji i analizira svetlost koja se reflektuje. U ovom slučaju u pitanu je bio objekat u Viejkovu u Poljskoj.

H (ᚼ) i B (ᛒ)

Tehnologija Blutut koju danas koristimo je dobila ime po Heraldu, koji je ujedinio danska plemena u kraljevstvo. Istraživači Eriksona koji su želeli da daju ime tehnologiji koja se koristi za povezivanje uređaja, simbolično su odabrali vladara koji je ujedinio njihovu zemlju pre mnogo vekova. 

Zato se danas nama prepoznatljiv logo blututa sastoji od runa Haraldovih inicijala, H (ᚼ) i B (ᛒ).

Hrišćanski kralj

Herald Plavozubi Gormson ujedinio je danska plemena u kraljevstvo i vladao Danskom tokom 10. veka, a veruje se da je umro 985. ili 986. godine u drevnom vikinškom uporištu Jomsborgu, u pobuni koju je organizovao njegov sin Sven. Herald Plavozubi ostao je poznat i po tome što je napustio staru nordijsku religiju i okrenuo se hrišćanstvu.

Misteriju grobnog mesta naučnici su rešili da razreše pomoću moderne tehnologije kojom su identifikovali neobičnosi unutar zemljišta koje su nastale zbog nepravilnog ređanja slojeva zemlje oko kraljeve grobne humke.

Tokom godina istraživači su spekulisali da je čuveni vikinški kralj sahranjen negde na teritoriji današnje Poljske. Na takvo razmišljanje ih je podstakao jedan nalaz iz 2014. godine kada je arheolog Sven Rosborn otkrio zlatan disk u oblasti u kojoj će se kasnije ispostaviti da se najverovatnije nalazi i grobnica.

Ovaj disk je dobio ime Kurmsun disk, a prvobitno je proglašen grobnim prilogom jer je nađen na skeletnim ostacima nađenim ispod crkve još tokom 19. veka.

Stoga su naučnici rešili da ispitaju šta se nalazi ispod rimokatoličke crkve Bezgrešnog začeća Blažene Device Marije u Viejkovu. Satelitski snimci pokazuju kružnu formaciju ispod slojeva za koju su istraživači sigurni da je poslednje počivalište vikinškog kralja.

Naučnici se nadaju da će iskopavanja koja su planirana u budućnosti otkriti više detalja o kralju i upotpuniti bogatu riznicu koju su pre samo četiri godine našli 13-ogodišnji dečak i njegova učiteljica na baltičkom ostrvu Rigen, koje danas pripada Nemačkoj, a koja je sadržala kolekciju starih srebrnih novčića, prstenja, bisera i narukvica, te se svojom neprocenljivom vrednošću smatra najvećim pronađenim blagom koje je nekada pripadalo čuvenom kralju Plavozubom.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka