Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analiza drevne DNK otkrila kako se crni pacov raširio po Evropi i za sobom sejao smrt

Nanovija analiza drevne DNK rasvetlila je misteriju kako se crni pacov raširio po Evropi i širio "crnu smrt".

 Crna smrt Izvor: Profimedia

Crni pacov je vrsta glodara koji se smatra najvećim krivcem za širenje "crne smrti", a naučnici sada tvrde kako je Stari kontinent kolonizovao u dva navrata u periodu koji se poklapaju sa epidemijama kuge.

Možda će vas interesovati i:

 Međunarodna studija u kojoj su "učestvovali" i pacovi iz Srbije

Naučnici sa Univeziteta Jork i Oksford, zajedno u saradnji sa kolegama iz Instituta Maks Plank su za potrebe studije izvršili genetsku analizu na vrsti Rattus rattus, koja se često naziva i brodski pacov. Uz pomoć ostataka drevne DNK crnih pacova - nađenih na arheološkim lokalitetima u vremenskom periodu od I do XVII veka u Evropi i Severnoj Africi – istraživači su došli do podataka na koji način se populacija spomenutih glodara raširila.

Njihovo kretanje će u budućnosti dovesti do boljeg shvatanja na koje sve načine je funkcionisala pomorska trgovina među ljudima, koje regije su bile urbane u rimskom i srednjovekovnom periodu, kao i na koji način su funkiconisale čitave imperije.

Stručnjaci tvrde da podaci sugerišu kako je pacov kolonizovao Evropu najmanje dva puta, i to tokom rimske ekspanzije a zatim i u srednjem veku. Njihovi rezultati takođe potvrđuju nestanak pacova nakon pada Rimskog carstva, što se poklapa i sa arheološkim podacima.

Oni smatraju da je ova tvrdnja najverovatnije povezana sa raspadom ekonomskog sistema Rima, kao i klimatskim promenama i Justinijanskom kugom iz VI veka. Ali kada je u srednjem veku opet došlo do uspostavljanja većih gradova i trgovine na daljinu, ovi glodari su opet počeli da se šire.

Slepi putnici kolonizuju Evropu

Pod uticajem ovih promena dolazi do širokog rasprostiranja još dve vrste glodara – kućnog miša i smeđeg pacova, poznatih po svojoj sposobnosti da iskorišćavaju prednosti života u blizini ljudi. Kao što su hrana i transport. 

Danas je u Evropi najdominantnija vrsta smeđeg pacova, međutim do XVIII veka to nije bio slučaj. Veruje se da su upravo oni sa svojim dolaskom u Evropu potisnuli tamnijeg rođaka.

Arheolog i straživač dr David Orton je rekao da je naučnicima odavno bila poznata činjenica na koji način je širenje pacova povezano sa ljudima i događajima. Već dugo se sumnjalo da je širenjem Rimskog carstva došlo do njihove ekspanzije u Evropu.

Međutim, ono što iznenađuje je jedinstvenost genetske grupe prvih kolonizatora. Svi rezultati ispitivanih ostataka drevnih pacova od Engleske do Srbije sugerišu da je u pitanju bila jedna grupa koja se raširila u jedinstvenom događaju.

On dodaje da se prilikom ponovne kolonizacije do koje opet dolazi u srednjem veku, vidi isti obrazac. Iako ovi pacovi čiji su uzorci uzimani od Engleske do Mađarske i Finske imaju drugačiji genetski potpis, opet se uočava jedna grupa iz koje su se pacovi dalje razmnožavali. A ovo su kako tvrdi jasni dokazi o kolonizaciji na evropskom tlu.

Naučnici zaključuju da je ova studija doprinela razumevanju veza između pacova i ljudi, kao i posledica do kojih je njihova široka rasprostranjenost dovela. Navodeći kako i male životinje mogu biti deo velike slagalice u otkrivanju misterija iz dalekih istorijskih epoha.

U studiji su učestvovali istraživači iz preko 20 zemalja.

Možda će vas ineteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka