Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz perioda pre Inka: Otkrivena mreža skrivenih tunela ispod 3.000 godina starog hrama - čemu su služili?

Otkrivena mreža skrivenih tunela ispod 3.000 godina starog hrama Čavin de Huantar koji je pripadao misterioznom narodu kulture Čavin.

 Čavin de Huantar Izvor: Shutterstock

Čavin de Huantar izgradio je narod koji je pripadao kulturi Čavin. Ovo mesto je pre dolaska Inka, bilo versko i administrativno središte stanovnika regije. Naučnici procenjuju, da se ovaj misteriozni narod peruanskih visoravni pojavio u dolini Mosna oko 900. godine pre nove ere.

Prvi sloj naseljavanja sa Čavin de Huantara sugeriše da su se ovde nastanili tokom faze Urabariu - od 900. do 500. godine pre nove ere, i da su tu ostali do oko 250. godine pre nove ere.

Možda će vas interesovati i:

Kompleks je, prema tvrdnjama arheologa, služio kao glavni ceremonijalni centar i mesto okupljanja hodočasnika, a možda je čak i kao dom za sveštenstvo.

Arheolog i istraživač na arheološkom lokalitetu Džon Rik, sa Univeziteta Stenford, bio je jedan od stručnjaka koji je tokom maja radio na iskopavanjima na lokalitetu u podnožju Anda kada je na 3.200 metara nadmorske visine otkriveno je najmanje 35 povezanih podzemnih prolaza.

Rik kaže da otkriveni prolazi verovatno pripadaju ranijoj fazi gradnje - u odnosu na galeriju sa prolazima unutar hrama, a izgrađeni su između 1.200 i 200 godine pre nove ere.

Još 2019. godine, tim arheologa sa Stenforda je koristio robotsku kameru da ispita mali kanal u zgradi D. Tada su otkrivene galerija i komore za koje se pretpostavljalo da imaju još jedan objekat u svom centralnom delu.

Istraživanja su tada odložena zbog pandemije kovida-19, ali nedavno su arheolozi konačno uspeli da uđu u galeriju i sistem od 35 povezanih tunela za koje se veruje da su prethodili izgradnji same galerije hrama.

Ovi novootkriveni prolazi su, kako tvrde istraživači, po obliku konstrukcije drugačiji od prethodno otkrivenih tunela.

Tuneli su naknadno dobili ime Galerija kondora, po slučajnom otkriću iz 2019. godine, kada je kamera naišla na ceremonijalnu kamenu zdelu sa trodimenzionalnom rezbarijom u obliku glave spomenute ptice.

Na osnovi ovog nalaza, istraživači su pretpostavili da je galerija korišćena u ceremonijalne svrhe i da predstavlja građevinu iz prelaznog perioda sa prekeramičkog na srednji i kasni formativni period. 

Hram Čavin de Huantar upisan je na listu UNESCO-ove svetske kulturne baštine 1985. godine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka