Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi kažu da je ovo mesto kolevka pčelarstva: Lokalitet Adžine njive Brajkovo impresionira bogatstvom nalaza

Iskopavanja koja se sprovode na arheološkom lokalitetu Adžine njive Brajkovo 2 su do sada jedno od najobimnijih u Srbiji, sa brojnim otkrićima koja iznenađuju i arheologe.

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

Novi auto-put, otkrio je deo prošlosti. Na lokalitetu, pronađeni su brojni predmeti, grobnice, ostaci spaljenih kuća. Za osam meseci, prekopano je i istraženo gotovo pet hektara, piše RTS.

Možda će vas interesovati i:

Ispod plodnih oranica u ataru Klenka, pronađeni su delovi košnica koje pripadaju starčevačkoj kulturi. To govori da je Srem pre 8.000 godina bio kolevka pčelarstva.

Prema rečima dr Miroslava Kočića sa Arheološkog instituta, "Ovo nam ukazuje da su već tada počeli da pripitomljavaju pčele." Od ostalih nalaza iz antičkog doba se izdvajaju olovne ikone podunavskog konjanika, kao i ritualno pohranjene lobanje iz bakarnog doba.

Nalazište na trasi auto-puta nedeleko od reke Save pokazalo je da su se tu hiljadama godina, kontinuirano smenjivale različite kulture.

"U stvari se nalazimo usred jednog ekonomskog kompleksa, koji je služio za preradu žitarica i za njihovo čuvanje i skladištenje. U isto vreme, na istom ovom mestu samo mnogo ranije su stanovali Vinčanci. Na istom mestu imamo ostatke njihovih kuća koje su bile raspoređene tik jedna uz drugu. Čitav ovaj krug je ograđen zaista moćnim, širokim dubokim vinčanskim odbrambenim sistemom koji nam ukazuje da taj period nije bio baš tako miran", ističe dr Dragan Milanović sa Arheološkog instituta u Beogradu.

O istorijskom bogatstvu u ataru sremskog sela svedoči i pronađeno oružje, oruđe, novac i različite figure. A deo ovih predmeta biće izložen u rumskom Zavičajnom muzeju.

Uroš Nikolić iz Zavičajnog muzeja u Rumi, dodaje da pronalazak srednjovekovnog naselja predstavlja retku priliku za proučavanje naselja ove vrste. "Ono što je zanimljivo da su te neke objekte koji su korišćeni u neke primarne svrhe čuvanja hrane i deponovanja predmeta, kasnije iskorišćeni za suzbijanje bolesti, zato što smo našli životinje koje nisu kasapljene".

Arheološko nalazište je veće nego što se u početku mislilo. Trenutno se istražuje deo koji će prekriti put. Plan je da ovaj lokalitet bude dostupan i turistima.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka