Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratnička nekropola sa Sardinije ne prestaje da oduševljava: Arheolozi našli još dve statue nuragijske civilizacije

Arholozi su otkrili još dve statue koje pripadaju misterioznoj nuragijskoj kulturi iz gvozdenog doba, a popularno se nazvijaju "divovi Monte Prama".

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

Najnoviji nalazi potiču iz mesta koje je poznato po velikim skulpturama, takozvanim divovima Monte Prame, koji su pronađeni osamdesetih godina prošlog veka.

Statue koje prikazuju dvojicu ratnika su, kako navode istraživači, iz gvozdenog doba.

Možda će vas interesovati i:

Reč je o najnovijem otkriću sa lokaliteta na kojem su ranije pronađene skulpture, rađene u krečnjaku, i za koje se smatra da su delo nuragijske civilizacije, piše RTS.

Torzoi, zajedno sa njihovim fragmentima, identifikovani su kao prikazi ratnika, zbog prisustva elemenata oklopa.

Novi pronalazak sličan je statuama pronađenim u obližnjem mestu Kabrasu, na zapadnoj obali italijanskog ostrva, 2014. godine.
Inače, arheolozi su na ovom lokalitetu, početkom aprila započeli nova iskopavanja u južnom delu ogromne nekropole.

"To je izuzetno otkriće", rekao je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini, dodajući da će novi nalazi baciti dodatno svetlo na drevnu mediteransku kulturu. "Dva nova dragulja daju još više misterioznog šarma ovoj grupi statua", rekao je ministar.

Arheolozi su takođe otkrili ostatke velike aleje za sahranjivanje, duž kojeg su pronađene grobnice koje datiraju između 950. pre nove ere i 730. pre nove ere.

Lokalitet Monte Prama prvi su otkrili lokalni farmeri 1974. godine. Veruje se da su statue ratnika, visine između dva i dva i po metra, "čuvale" grobnicu.

Do sada obavljena istraživanja na 170 grobnih mesta pokazala su da je nekropola bila namenjena isključivo mladićima.

Razvoj nuragske civilizacije je cvetao na Sardiniji do drugog veka nove ere. Hiljade velikih kamenih građevina u obliku kula, poznatih kao nuragi, pronađene su širom ostrva, i njihova namena i dalje nije jasna.

Neke od statua pronađenih u Monte Prami su izložene u muzeju Kabras od 2014. godine, a postavci će se pridružiti novi nalazi - torzoi rađeni u teškim blokovima, koji će najpre morati na fino čišćenje od naslaga i restauraciju.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka