Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivanje tajni srednjovekovne prestonice Zmaj Ognjenog Vuka: Stub odbrane od Osmanlija i čuvar identiteta

U blizini današnjeg Kupinova, nalaze se ruševine nekadašnje srednjovekovne prestonice Srbije iz vremena Zmaja Ognjenog Vuka.

 Tvrđava Kupinik Youtube - Željko Dukić Izvor: Youtube printscreen

U jugoistočnom delu Obedske bare, nalaza se ostaci srednjovekovnog utvrđenja Kupinik. Prošle godine, povodom pet vekova od razaranja, počela su sistematska arheološka istraživanja na tvrđavi.

"Otkrili smo drvene hrastove šipove, nagorele, koji su bili pobijani u močvarno tlo, na koje je nakon toga sabijana glina, kao nekakva izolacija. Koja praktično preseca tu vlagu i onda je zidana tvrđava", rekao je arheolog Perica Odobašić, za RTS.

Možda će vas interesovati i:

Tvrđava je bila opasana odbrambenim rovom, imala je pet kula. Svaka je bila verna kopija neke kule iz Beograda i Smedereva.

Sama opeka sa tvrđave Kupinik je korišćena u obnovi Beogradske tvrđave. Kao spomenik kulture od velikog značaja upisana je u Nacionalni registar. Vojvodina je sa 3.000.000 dinara pomogla rekonstrukciju.

"U pitanju je bila rekonstrukcija ekonomskih objekata, vazdušno snimanje samog lokaliteta, lasersko i naravno, samo obeležavanje prošle godine - 500 godina od pada same tvrđave, i naravno nastavljamo sa tim trendom i ove godine putem naših javnih konkursa", izjavila je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Sedamdeset godina posle pada Smedereva, tvrđava je bila stub odbrane od Osmanlija i čuvar srpskog identiteta. Nakon osvajanja Beograda sultan Sulejman Veličanstveni zauzimanjem Srema 1526. godine razorio je i Kupinik.

"U prvim pisanim pomenima u kojima se Kupinik navodi, su dve povelje ugarskog kralja Žigmunda, jedna iz 1387. i druga iz 1388. godine. U ovoj prvoj se ne navodi imenom Kupinik, već samo tri tvrđave koje su vraćene novom suverenu, a u povelji iz 1388. se navodi i imenom utvrđenje Kelpen", dodao je Odobašić.

Početkom 15. veka ugarski kralj Žigmund daje Despotu Stefanu Lazareviću dobra u južnoj Ugarskoj. Kupinik je jedno od njih. Despot Stefan nosi i titulu viteškog reda Zmaja. Svi kasniji despoti, Đurađ Branković i potomci, nosioci su obaveza i prava tog viteškog reda.

"Možda najznačajniji i najvojničkiji u toj priči je svakako Ognjeni, odnosno Despot Vuk Grgurević Branković, legendarni Zmaj Ognjeni Vuk koji je Kupinik i uzdigao na rang prestonice. Jer boraveći ovde, polazeći u sve svoje pohode odavde i dobivši titulu srpskog despota 1471. godine, ovde praktično to svoje mesto uzdiže na rang prestonice", objašnjava arheolog Odobašić.

Kupinik je uvršten u Akcioni plan razvoja Vojvodine kao projekat od prioriteta. Biće potrebno mnogo godina da se istraži i obnovi.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka