Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheološka iskopavanja na auto-putu: Pronađen srednjevekovni manastir i groblje iz 13. veka?

Radovi na auto-putu Kuzmin-Sremska Rača su na svetlo dana iznedrili zanimljivo arheološko otkriće, za koje se sumnja da su srednjovekovni manastir posvećen Svetoj Anastasiji kao i 190 dobro očuvanih grobova.

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

Kako za Večernje Novosti kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, u toku je obrada pronađenih materijala nakon koje će se tačno znati kome su pripadali zidovi utvrđenja i iz kog su tačno perioda.

Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre desetak godina, ali još nije istražen. Pre nego što su počeli radovi na izgradnji deonice auto-puta, izvođači radova su upoznati da je u blizini nalazište, kako se ne bi nešto oskrnavilo.

Možda će vas interesovati i:

"To su temelji koji pripadaju srednjovekovnoj građevini, mi sada ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je to manastir Svete Anastasije. O ovoj crkvi nema pisanih dokumenata, jedino što smo došli do podatka da se ona spominje u 13. veku u mađarskim izvorima. Navodi se da se taj manastir nalazio u blizini sela Grk, a to je današnje Višnjićevo i poklapa se sa lokacijom na kojoj su pronađeni ostaci zidina", priča Šulaja, dodajući da će se mnogo više saznati za nekoliko meseci, kada se završi kompletna obrada pronađenih materijala, među kojima su i metalni novčići.

Nakon razaranja manastira od Turaka ostalo je veoma malo pisanih tragova, što stvara "rupu" iz tog perioda.

"Baš zato ne možemo da preciziramo iz kojeg je perioda, jer možda nas istraživanja odvedu i u nekom drugom pravcu", ukazuje Šulaja koji ne krije da su posao hteli da im pokvare "divlji arheolozi" koji su noću pokušavali da upadnu na lokalitet kako bi se dokopali arheoloških predmeta.

Konzervatorski radovi

Izgradnja auto-puta nastavljena je na delu gde nisu arheolozi, koji završavaju istražne radnje. Nova trasa auto-puta prelaziće iznad dela crkve na kojoj će se uraditi konverzatorski radovi.

(Novosti)

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka