Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na dnu najvećeg jezera u Gvatemali 16 vekova je spavao grad Maja! Novo veliko otkriće otkriće naučnika

Autor AGENCIJE

Ukupna površina naselja možda je dostizala i 60.000 metara kvadratnih.

 Vulkanska planina se ogleda u vodi jezera Atitlán Izvor: Shutterstock

Naučnici su na dnu jezera u Gvatemali pronašli grad drevnih Maja koji, najverovatnije, datira oko petog veka nove ere.

Grad, kao i ostatke ceremonijalnih centara, kuća i drugih građevina pronašla je grupa naučnika iz raznih zemalja na dubini od 12 do 20 metara ispod vode u Atitlanu, najvećem jezeru u Gvatemali, preneli su meksički mediji.

Možda će vas zanimati i:

Tokom vremena grad se našao pod vodom, verovatno, zbog tektonske aktivnosti, jer je jezero vulkanskog porekla i nalazi se na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara.

Podvodnim istraživanjem bavili su se arheolozi iz Argentine, Belgije, Gvatemale, Španije, Meksika i Francuske koji su došli do zaključka da je ukupna površina naselja možda je dostizala i 60.000 metara kvadratnih.

Očekuje se da se u budućnosti u rejonu Atitlana može pojaviti muzej, gđe će biti predstavljen digitalni model drevnog grada, prenosi Srna.

Civilizacija Maja dostigla je vrhunac u periodu od 300. do 900. godine nove ere, a propala je u trenutku kada su Evropljani otkrili Ameriku.

Gradovi ove drevne civilizacije nalazili su se na teritoriji današnjih zemalja Belize, Honduras, Gvatemala, Meksiko, Salvador.

Početkom februara 2018. godine postalo je poznato da je primena laserskih radara pomogla naučnicima da pronađu oko 60.000 građevina Maja sakrivenih u džunglama na severu Gvatemale. Prema preliminarnim procenama, u tim gradovima moglo je da živi oko 10 miliona ljudi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka