Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Konstantinovom Naisusu arheolozi dolaze do novih saznanja: Otkrivene ranohrišćanske grobnice u Jagodin mali

Prilikom pripremnih radova na izgradnji zgrade u naselju Jagodin mala, arheolozi su našli ostatke ranohrišćanskih grobnica, koje datiraju iz 4. i 5. veka ne.

 Otkriće arheologa u Jagodin mali, ranohrišćanske grobnice Izvor: Shutterstock

Grobnice iz 4. i 5. veka arheolozi su otkrili na mestu u blizini "Delta planeta", gde će uskoro umesto starih kuća biti zgrada. Arheolozi niškog Zavoda bili su na terenu zbog ranijih nalazišta u ovom naselju.

"Tom prilikom je došlo do otkrića jednog groba koji je sastavni deo nama poznate jagodinmalske nekropole, koja se prostire od niške Tvrđave do Osnovne škole "Njegoš" i od Pantelejske crkve do desne obale Nišave", kaže Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika.

Možda će vas zanimati i:

Objašnjava da su krenuli sa ubrzanim istraživanjem kada su pronašli prvu grobnicu kako bi omogućili da se radovi na izgradnji nastave. Ipak, u međuvremenu su pronašli nove, što menja planove rada.

"Mi i dalje pratimo radove, u nastavku dolazi do otkrića još jednog groba koji menja čitavu stvar, moramo da vidimo od ponedeljka šta ćemo jer definitivno ovaj prostor na kome se planira izgradnja se nalazi na delu ranohrišćanske metropole" objašnjava Aleksić za Večernje Novosti.

Poručuje da bi nivo svesti o ovakvim istraživanjima u gradu morao biti bolji i objašnjava kako će novi delovi grobnica uticati na radove.

"Za Zavod znači da imamo još posla, za Grad znači da imamo još jednu kockicu u tom mozaiku koji je nepregledan i koji se stalno dopunjuje o mozaiku saznanja iz života Nišlija iz 4. 5. i 6. veka. Za gradnju znači problem jer prosto moraju se završiti arheološka istraživanja da bi gradnja mogla da ide dalje", kaže Aleksić.

Podsetimo, pre oko 10 godina niški arheolozi otkrili su unutar fabrike Beneton, nekadašnjeg Nitexa, 15 grobnica iz ranohrišćanskog perioda, starih između 1.500 i 1.600 godina. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka