Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sićušni kosturi, čvrsto umotani u tkaninu, pronađeni su u drevnoj grobnici u Peruu: Najverovatnije su bili žrtvovani

Na istom lokalitetu je krajem prošle godine otkrivena i mumija vezana konopcima, sa rukama preko lica.

 Mumija deteta umotana u tkaninu u grobnici u Peruu Izvor: CGTN America/YouTube

Izneli su pretpostavku da bi mumija sahranjena po tadašnjim lokalnim običajima mogla da bude stara između 800. i 1200. godina, odnosno da je preminula osoba živela pre perioda Inka. Nakon što su obavestili javnost o otkriću, najavili su dalja istraživanja i sada imaju vesti o novom nalazu.

Možda će vas zanimati i:

Na arheološkom lokalitetu Kahamarkija koji se nalazi na oko 24 kilometara od Lime, otkrivene su mumije dece.

Sićušni kosturi, čvrsto umotani u tkaninu, pronađeni su u grobu osobe koja je u drevnome društvu bila visoko pozicionirana i verovatno aktivna u političkom svetu.

Naučnici pretpostavljaju da drevne mumije dece pronađene u Peruu predstavljaju žrtve koje su se prinosile kao pratnja u zagrobni život.

"Verujemo da je šestoro mumificirane dece bilo žrtvovano kao pratnja umrlom plemiću u zagrobni život", rekli su arheolozi.

"Deca su možda bili bliski rođaci. Pozicionirana su u različite delove ulaza u grobnicu, jedno na drugo. Naša hipoteza je da su deca žrtvovana kako bi pratila mumiju plemića u podzemni svet", rekao je za AFP arheolog Pieter Van Dalen.

Kahamarkija je drevni grad od blata izgrađen oko 200. godine pre Hrista, u razdoblju pre Inka. Bio je naseljen do otprilike 1500. godine. U njemu je verovatno živelo između 10.000 i 20.000 ljudi.

Van Dalen je rekao da su mumije dece stare između 1000 i 1200 godina. Arheolozi su u blizini grobnice pronašli i kosti sedmoro odraslih osoba koje nisu mumificirane, kao i ostatke životinja nalik na lame kao i zemljano posuđe.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka