Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni Egipat ponovo oduševljava: U Luksoru otkrivene kolosalne statue faraona u obliku sfinge

Toko iskopavanja u Luksoru otkrivena je i statua boginje sa glavom lavice, Sekmet.

 Kamena statua faraona Amenhotepa III Izvor: Radiokafka / Shutterstock.com

Egipatska-nemačka arheološka misija, koju je predvodio profesor Kurig Suruzian, koji je iskopao spomen-hram kralja Amenhotepa III u drevnom gradu Luksoru, otkrila je veliku kolekciju ogromnih komada krečnjaka, za koje se ispostavilo da su ostaci drevnih statua.

Prema rečima Mustafe Vazirija, generalnog sekretara Visokog saveta za antikvitete, misija je pronašla krhotine na zidovima i stubovima ukrašenim ceremonijalnim i ritualnim scenama. Među otkrivenim fragmentima bili su i delovi dve kolosalne krečnjačke statue kralja Amenhotepa III u obliku sfinge dugačke oko osam metara.

Možda će vas zanimati i:

Na faraonovoj glavi se nalazi nemes - kraljevski pokrivač za glavu, koji je služio kao jedan od simbola moći egipatskih faraona. Takođe, faraona odlikuje kraljevska brada i široka kragna oko vrata. Prema Vazirijevim rečima, statue su pronađene na zadnjem delu kapije treće zgrade, nakon čega su one temeljno očišćene, ojačane i restaurirane.

Istraživači su uspeli da identifikuju u predelu grudnog koša jedne od statua natpis sa završetkom Amenhotepovog imena, što znači "obožavan od strane boga Amona Ra".

Tim je pronašao i tri biste i tri donja dela statua. Boginju-lavicu Sekmet ispred otvorenog dvorišta i u velikoj sali hrama sa stubovima. Ovi fragmenti će biti upareni sa drugim artefaktima pronađenim ranije na lokalitetu, a onda i izloženi u hramu na njihovim originalnim mestima.

Da li ste znali da postoji nekoliko "vrsta" sfingi?

- najčešća, sa ljudskim licem

- hijerosfinga - sfinga sa sokolovom glavom

- kriosfinga - sfinga sa glavom ovna

- u istom pogrebnom hramu Amenhotepa III nalaze se slike sfingi sa telom krokodila

Pronađeni su i fragmenti zidne dekoracije od peščara u reljefu koji prikazuje scene Heb-seda, jubilarnog praznika Amenhotepa III i scene prinosa žrtvi raznim bogovima.

Projekat konzervacije lokaliteta izvodi se od 1998. pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i antikviteta i Nemačkog arheološkog instituta u Kairu.

Vladavina faraona Amenhotepa III (1388-1351 p.n.e.) predstavljala je vrhunac građevinske aktivnosti u Luksoru. Njegov hramski kompleks, nazvan "Hram miliona godina", sagrađen je od nubijskog peščara. Nažalost, veličanstveni kompleks je porušen kao rezultat snažnog zemljotresa koji je zahvatio zemlju u vreme starog Egipta.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka