Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte kako je izgledao život u Rimskom periodu na prostoru Balkana

Autor Promo

Projekat IMERSIUM će omogućiti da putem mobilnog telefona doživite kako je izgledao život na tri arheološka nalazišta iz rimskog perioda: Viminacijum u Srbiji, Stobi u Severnoj Makedoniji i Emona u Sloveniji.

 viminacijum  (2).jpg Izvor: Promo

Korišćenjem aplikacije, moći ćete da razgovarate sa stanovnicima ovih gradova, da se šetate njihovim ulicama, gledate gladijatorske borbe, a možda čak i da vidite ponekog mamuta, koji je na ovom prostoru boravio mnogo pre dolaska Rimljana.

Кroz virtuelnu i proširenu stvarnost, kao i upotrebu drugih tehnologija, imerzivno pripovedanje će omogućiti posetiocima navedenih nalazišta da se vrate u prošlost i sagledaju kako je zapravo izgledao život u Rimskom periodu na prostoru Balkana.

“Izrada atraktivnih i zanimljivih narativa i sadržaja će pružiti drugačiji doživljaj kulturnog nasleđa stvaranjem novih turističkih atrakcija i iskustava, koje će biti usmerene na posetioca i time učiniti da arheološka nalazišta postanu privlačna i za novu publiku” kažu iz Arheološkog instituta Beograd.

U savremenoj digitalnoj eri, arheološki lokaliteti, muzeji i druge institucije iz sveta kulture, imaju izazov da privuku posetioce, a posebno pripadnike mlađih generacija. Ovaj problem nije simptomatičan samo za institucije kulture na prostoru Balkana, već cele Evrope i Sveta.

Korišćenje digitalnih tehnologija predstavlja vodeći trend u promociji i prezentaciji kulturnog nasleđa. Upravo je ovo tema projekta "Saradnja za imerzivno pripovedanje i diseminaciju kulturnog nasleđa na Zapadnom Balkanu" - IMERSIUM, podržanom od strane programa Кreativna Evropa. Projekat je počeo sa realizacijom početkom 2021. godine, pod rukovodstvom Centra za Socijalne Inovacije BLINК 42-21 iz Skoplja (Severna Makedonija).

U projektu učestvuju institucije iz pet Balkanskih zemalja: Arheološko nalazište Stobi iz Severne Makedonije, Gradski muzej Ljubljana, Arheološki park Emona i kompanija Navipro d.o.o iz Slovenije, Fondacija Balkansko nasleđe iz Bugarske, Aristotelov Univerzitet u Solunu iz Grčke, kao i Arheološki institut i Arheološki park Viminacijum iz Srbije.

Tokom ove godine u sklopu projekta održani su sastanci u Skoplju, Solunu i Ljubljani kako bi se definisali parametri izrade modela i utvrdile mogućnosti povezivanja javnog, akademskog i kreativnog sektora sa kulturnim institucijama.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka